Vanuit duurzaamheid is het beste om kraanwater te drinken. Een tweede optie is thee of koffie. Warme dranken hebben met name door het koken van water een impact op energiegebruik. Voor thee is dat lager voor koffie.
Sterke dranken zorgen voor de meeste uitstoot: 2.750 gram CO2 per 0,75 liter. Dit komt voornamelijk door het destillatieproces. De productie van wijn stoot 1.720 gram per liter uit, terwijl de CO2-uitstoot van bier 420 gram per liter bedraagt.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.
Als je duurzaam eten wilt, kun Avocado's het best vermijden
Dat komt omdat de bomen waar avocado's aan groeien heel erg veel water nodig hebben in de hitte. Dus ze groeien het allerbest in California en Mexico waar al waterschaarste is door de hitte.
Bovendien: het tropische fruit is het hele jaar door een duurzame keuze. Tenminste, als je de hele vrucht koopt. Je zou het misschien niet verwachten van tropisch fruit, maar ananas is een verantwoorde keuze.
Vermijd dierlijke producten
Het vermijden van dierlijke producten maakt je ontbijt direct een stuk duurzamer. Wanneer je duurzaam wilt ontbijten is het belangrijk om zuivel of eieren te laten staan. Let daarnaast goed op de herkomst van de producten die je gebruikt in je ontbijt.
Lamsvlees en rundvlees zijn over het algemeen meer milieubelastend dan varkensvlees en kippenvlees. Wat betreft waterverbruik is fruit, na vlees de grootste belaster. Bij de overige vijf milieuaspecten veroorzaakt de productgroep zuivel en kaas de op een na grootste belasting van het milieu.
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.
De grootste impact op het milieu komt van het productieproces. Een grote brouwerij stoot per liter bier minder CO2 uit dan een kleinere en het brouwen van pils zorgt voor minder CO2-uitstoot dan speciaal bier omdat er minder gerstemout gebruikt wordt. Ook de verpakking kan het verschil maken.
Het gaat vast geen verrassing zijn dat een kopje zwarte koffie veul minder slecht voor het milieu is dan een koffie verkeerd, latte macchiato of cappuccino. Duurzaam koffie drinken doe je dus het liefst zonder melk. Of in ieder geval minder.
Koffie is het op een na meest vervuilende drankje. De klimaatimpact hangt vooral af van de hoeveelheid melk die je erin doet. Bij zwarte koffie is de impact relatief laag. Uit het onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat bij een cappuccino of koffie verkeerd al gauw 4 keer zoveel CO2 vrijkomt.
Er zijn veel producten die met duurzaam materiaal verpakt zijn. Zo is de verpakking van AH Puur wasmiddelen en AH Biologische melk gemaakt van suikerriet. Daarnaast kunnen producten ook van gerecycled materiaal gemaakt zijn.
Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden. Er zijn enorm veel verschillende soorten duurzame producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kleding, bekers/mokken of tandenborstels, maar ook zonnepanelen kan je zien als een duurzaam product.
Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen: Bleekselderij. Bloemkool. Broccoli.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Groenten die van een akker in Nederland komen, zijn in bijna alle gevallen de meest duurzame keuze. De zomer is een rijke periode. Dan is het tijd voor alle zonliefhebbers zoals sperziebonen, courgettes, komkommers, tomaten, paprika's en aubergines. Deze komen ook in Nederland (meestal) uit een onverwarmde kas.
De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering, is per product verschillend. Voor volwassenen komt ruim de helft daarvan door het eten van vlees en zuivel. Vlees is erg belastend voor het milieu, net als zuivel, dranken en bewerkte producten zoals gebak en snacks.
Het hangt van heel veel dingen af, onder andere om wat voor soort worst het gaat. Als u voor vleeswaren kiest, kunt u qua klimaatbelasting beter varken eten dan rund, maar kip is nog beter. Bij kippen wordt voer heel efficiënt omgezet in vlees en ei. Ei als broodbeleg is daarom ook duurzaam.