Bij een insectenhotel denk je misschien vooral aan (wilde) bijen. Maar er zijn nog veel meer kleine dieren die graag wegkruipen in zo'n prefab onderkomen. Vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, pissebedden, oorwurmen…
Je kunt hiervoor het beste hout van eiken, esdoorn, es of beuk gebruiken. Creëer holtes en spleten om veel verschillende soorten insecten naar je hotel te lokken. Je kunt hier bijvoorbeeld riet, dakpannen, plantenresten, dennenappels of leem voor gebruiken.
De juiste vulling voor de juiste insecten
Tot slot vul je je insectenhotel met verschillende materialen, waar verschillende insecten op af komen. Dat is belangrijk, want verschillende bijensoorten houden van andere dingen en ook gaasvliegen en oorwurmen hebben weer andere eisen.
Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke. Zet het oude een jaar op een schaduwplek in de tuin, zodat eventuele laatste bewoners het kunnen verlaten.
Op insectenhotels zullen ook parasitaire insecten af komen. Koekoeksbijen en sluipwespen leggen hun eitjes op die van de andere insecten waarna deze als voedsel voor de larven dienen.
Schoonmaken niet nodig
In principe is echt reinigen niet nodig en kun je de natuur gewoon z'n gang laten gaan. Maar wanneer het insectenhotel naar jouw idee toch echt wel toe is aan een flinke schoonmaakbeurt, doe dit dan uitsluitend met helder water en dus niet met schoonmaakmiddelen.
Hang een insectenhotel bij voorkeur op een zonnige en vooral windvrije plek in de tuin. Een insectenhotel kan tot 2 meter hoog worden opgehangen, maar laag bij de grond op circa een halve meter is ook prima. Plaats het insectenhotel bij voorkeur op een bloemrijke plek.
Door de verstedelijking krijgen insecten het steeds moeilijker om goede schuilplaatsen en nestplaatsen te vinden. En dat is jammer want insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur.
-Plaats (in de volle grond of in potten) zoveel mogelijk bloemen om het insectenhotel heen, om de insecten te lokken. -Als het insectenhotel eenmaal hangt, verplaats deze dan niet meer! Ook in de winter op dezelfde plek laten hangen (zodat de insecten niet 'in de war' kunnen raken en het niet overleven).
Waar je op kan letten bij het kopen van insectenhotel is dat het dak voldoende overhelt zodat het niet kan inregenen.
Insecten voeden zich met nectar en zonder deze voedselbron in de tuin is de kans klein dat insecten zich naar jouw tuin zullen begeven. De voorkeur van insecten gaat wat het soort plant betreft uit naar de inheemse soorten. Het is namelijk niet zo dat ieder insect ook iedere plant met nectar zal bezoeken.
Spechten kunnen een gat in de kast hakken en met hun tong halen ze de bijen tussen de raten uit. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden. Men kan spechten afweren door de bijenhal af te sluiten met kippengaas.
Hoe ziet een insectenhotel er uit? Een insectenhotel kan verschillende vormen hebben. Vaak hebben ze de vorm van een huisje en bieden door het gebruik van verschillende materialen huisvesting voor verschillende soorten insecten.
Waarom een bijenhotel? Vandaag de dag hebben bijen het moeilijk in een wereld waar minder nectarplanten te vinden zijn. Door een bijenhotel op te hangen, help je de bijen om eitjes te kunnen leggen. Een bijenhotel is voorzien van allerlei buizen waar de eitjes in worden gelegd.
Het duurt ongeveer tot september voordat de bijen volwassen zijn. Omdat het dan herfst is en er weinig bloemen bloeien, blijven de knuffelbijen in het bijenhotel. Ze komen uit zodra het in het volgende voorjaar weer een tijdje lekker weer is en er bloemen in bloei staan.
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
De vlinderkast
Een vlinderkast heeft meestal drie/vier sleuven (van ongeveer acht millimeter breed en acht centimeter lang). Door die verticale sleuven kunnen vlinders naar binnen komen. Je moet het kastje op een beschutte plek hangen, het mag niet inregenen, er moet zo min mogelijk kou naar binnen komen.
Maar na een klein literatuuronderzoek blijken er veel meer soorten gebruik te maken van bijenhotels. Zo heb je de wormkruidbij, de lathyrusbij, verschillende soorten maskerbijen, behangersbijen, verschillende klokjes- en tronkenbijen en natuurlijk de metselbijen.
Een insectenhotel draagt bij aan de nuttige insecten in uw tuin. Niemand zit te wachten op plaagdieren, maar bij veel insecten is het juist heel goed nieuws als ze graag in uw tuin zijn en blijven. Niet alleen zijn ze onmisbaar in de bestuiving, maar ze dienen ook als voedsel voor veel andere dieren.
Bijen zorgen niet alleen voor honing. Doordat ze telkens stuifmeel ophalen, zorgen ze voor de bestuiving van bloemen en planten. Door de bestuiving kunnen de bloemen en planten zich voortplanten en blijven er genoeg groeien. De bij is niet alleen belangrijk voor het maken van honing, maar voor onze hele natuur.
Het leven van de solitaire bij en de solitaire wesp
Solitaire bijen en solitaire wespen leven niet in een staat zoals de honingbij. Ze leven alleen (solitair). Bij deze “alleen levende” insecten zijn er mannetjes en vrouwtjes. Een koningin kennen ze niet.
Maak een aantal gaatjes tussen de 2 en 12 millimeter. Zorg ervoor dat de gangen aan één kant dicht zijn. Dit kan je doen met een watje of wat leem. De diepte mag variëren tussen de 3 en 20 centimeter.
Als ze genoeg verzamelt hebben leggen ze een eitje erbij en dekken ze de cel af met een laagje. Vervolgens beginnen ze weer met een beetje stuifmeel om weer een nieuwe broedcel te maken. Wanneer de eitjes uitkomen vormt het stuifmeel voedsel voor de jonge bij en werkt hij zich zo naar buiten om uit te vliegen.
Bind een hoopje stengels samen van tuinplanten (bv. riet, vlier, braam, framboos, vlinderstruik en jasmijn zijn heel geschikt omwille van hun holle stengels). Hang enkele oude bakstenen met gaten op. Maak met een boor gaten van verschillende diameter in een muurtje of een blok hout.