Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Wat joden mogen eten: koosjer
Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken. En er moet ook ander bestek gebruikt worden. Druivensap en wijn zijn koosjer als het hele productieproces onder rabbinaal toezicht gebeurt.
Mensen die het Joods-orthodoxe geloof aanhangen mogen volgens hun spijswetten geen vlees uit de achterbout van het rund eten. Dit komt voort uit het Bijbelse verhaal waar Jacob vocht met een engel.Bij deze worsteling raakt Jacobs heup door een aanraking ontwricht en blijft hij kreupel achter.
Haaien worden als onrein beschouwd maar zwaardvissen en steuren soms als rein. Paleontologen hebben zich afgevraagd of dezelfde criteria ook op het verleden konden worden toegepast en wat bij wijze van spreken een joodse tijdreiziger zou mogen eten.
Joden eten bij voorkeur witte eieren. Voordat eieren worden gebruikt, dienen de eieren echter gecontroleerd te worden op bloedsporen. De eieren worden gecontroleerd door ze te breken en het eiwit en eidooier in een doorzichtig glas te doen.
Om een waterdier koosjer te maken, moet het vinnen en schubben hebben die van de huid verwijderd kunnen worden. Als de schubben niet verwijderd kunnen worden, is de vis niet koosjer.
Heel kort gezegd eten Joden geen varkensvlees en is er een aparte keuken voor gerechten met zuivel en gerechten met vlees. Streng gelovige Joodse gezinnen hebben dan zelfs apart bestek en 2 vaatwassers. De gerechten die men overnam uit de gebieden waar men woonde werden zo aangepast dat ze voldeden aan de spijswetten.
Veel Joden houden zich gedeeltelijk aan de kasjroet, door zich te onthouden van varkensvlees of schelpdieren of door geen melk te drinken bij vleesgerechten. Sommigen houden het koosjer thuis, maar eten in niet-koosjere restaurants.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev. 11:7-8; vgl. Deut.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Het is niet zoals in de Islam dat alcohol uit den boze is . Er mag prima een biertje of een lekkere cocktail met vrienden gedronken worden. Eén uitzondering is wel wijn: die is wel toegestaan, maar alleen als ze koosjer bereid is; door een jood en volgens de religieuze voorschriften.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
De Torah verbiedt expliciet de consumptie van bloed vanwege het geloof dat het leven van het dier in het bloed zit . "Bovendien mag u in geen van uw woningen bloed eten, noch van gevogelte noch van dieren. Iedereen die bloed eet, zal uit zijn volk worden verwijderd."
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Druiven zelf hebben geen speciale koosjer overwegingen , maar wijn, druivensap en andere druivenproducten zijn enkele van de meest koosjergevoelige. Alle druivensap, druivenwijnen of brandewijnen moeten worden bereid onder strikt orthodox rabbijns toezicht en mogen niet door niet-Joden worden aangeraakt.
Geen varkensvlees eten, op sabbat geen vuur maken (en dus ook niet koken of een auto gebruiken), de besnijdenis van jongens, geen vlees en melk mengen, de haarlokken aan de oren niet bijknippen. Het zijn slechts enkele van de voorschriften uit de wetboeken van het Oude Testament die vrome joden nog altijd onderhouden.
Wat aten gevangenen? Gevangenen krijgen weinig en slecht eten. Het voedsel bestaat uit waterige koolsoep en brood. Soms is het eten niet eens gaar, andere keren is het bedorven.
Anti-Joodse maatregelen zijn maatregelen die tijdens het naziregime tegen de Joden werden ingesteld: o.a. ontneming staatsburgerschap; niet mogen bekleden van openbare ambten; uitsluiting van Joden voor onderwijs en banen; verlies van stemrecht, verbod op huwelijken en seksuele contacten tussen Joden en niet-Joden; in ...
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie. Fruit, groenten en granen. Alle fruit, groenten en granen zijn voor consumptie toegestaan.
Haaien zijn ook niet koosjer , omdat hun huid bedekt is met kleine tandachtige pantserplaten, die helemaal niet als schubben worden beschouwd. De eerste stap bij het bepalen of een vis koosjer is, is controleren of deze een koosjer schubben heeft.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Helaas is steur een klasse apart met unieke schubben die bekend staan als ganoid schubben. Ze zijn glad, taai, overlappen elkaar niet en kunnen niet worden weggeschraapt zonder de huid van de vis zelf te scheuren. Daarom kunnen steur, zowel het vlees als de elegante kaviaar, niet worden geconsumeerd volgens de traditionele koosjere regels .