Niet alleen de eekhoorns, muizen en onze tuinvogels gaan met onze noten lopen! Naast eekhoorns, gaaien, eksters en kauwen zijn er ook andere -weliswaar minder in het oogspringende- kapers op de kust.
Een eekhoorn kan zonder moeite, met zijn sterke snijtanden, harde noten kraken of het schors van een boom schillen. Om de benodigde mineralen binnen te krijgen eten ze soms een beetje aarde.
Dat eekhoorns een wintervoorraad voedsel aanleggen om barre tijden te doorstaan was u waarschijnlijk bekend. Ook hamsters, muizen en ratten leggen voorraden aan.
De hazelmuis (Muscardinus avellanarius) behoort tot de slaapmuizen. Doordat de hazelmuis uitstekend kan klimmen en zelden op de grond komt, wordt hij ook wel aapje genoemd. Zoals zijn naam doet vermoeden, is de hazelmuis gek op hazelnoten.
Pinda's zijn vooral flinke vetreserves. Pinda's bevatten ongeveer 45 tot 50% vet, 25% eiwit, ongeveer 14% koolhydraten en verder vooral water. Dieren zoals vogels en knaagdieren zijn er dol op en in veel hapjes van mensen zijn ook pinda's verwerkt.
Ook bij kersen en mirabellen verkiezen ze de moeilijk bereikbare pit boven het zachte vlees. Noten en pitten waren dit jaar vroeger rijp en zijn talrijk aanwezig. Daar profiteren niet alleen Rosse woelmuizen, Bosmuizen en Grote bosmuizen van, maar ook Hazelmuizen.
Ook wanneer er een dik wit tapijt ligt in het bos, vindt de eekhoorn zijn eten terug. Al dat eten in de gaten houden is wel een opgave. Zo'n 25% van hun voorraad wordt gestolen door andere eekhoorns. Eekhoorns zetten potentiële notendieven wel eens op het verkeerde been.
Waar heb ik mijn nootjes verstopt? De eekhoorn graaft de nootjes in, onder struiken en bomen. Hij kijkt een paar keer goed om zich heen: maanden later moet hij deze plek weer terug weten te vinden. Lukt hem dat niet, dan heeft hij in de winter niet genoeg voedsel.
Dat zijn precies de noten die eekhoorns graag verzamelen voor in de winter. Naast noten verzamelen ze ook dennenappels en bepaalde soorten paddenstoelen. De eekhoorns verstoppen de paddenstoelen op een droge plek boven de grond; de rest ondiep in de grond of in de strooisellaag.
Gevonden noten draait het oranje eekhoorntje al heel professioneel rond in zijn pootjes, net zoals zijn ouders dat doen. Een volwassen eekhoorn doet dat om het juiste gat te vinden en de noot vervolgens in één beweging te halveren. Het halveren heeft het jonkie nog niet helemaal onder de knie. Dan maar brood eten.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Zorg dat je voldoende grote bomen in je tuin hebt waarin de eekhoorn kan huizen, naar eten zoeken en kan schuilen. Aaneengesloten bomen vindt hij het leukst. Zijn favorieten zijn hazelaar, notelaar, tamme kastanje beuk en inheemse eiken. De eekhoorn bouwt een bolvormig nest.
Wat eet de steenmarter? De steenmarter heeft een gevarieerd dieet. Vooral muizen en ratten staan op het menu. Ook insecten (kevers en rupsen), regenwormen, mollen, jonge konijntjes, vogels (en hun eieren) maar ook fruit en bessen (pruimen, kersen, braam, vogelkers, zwarte nachtschade …)
De steenmarter eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij heeft een veelzijdig menu. Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen.
Kenmerkend aan de aanwezigheid van de steenmarter in huis is namelijk het lawaai dat ze in huis maken door heen en weer te rennen en te spelen. Steenmarters leggen 's nachts behoorlijke afstanden af 7 tot 9 kilometer is geen probleem voor ze.
Eekhoorns zijn, net als veel andere dieren, gevoelig voor bepaalde geuren en andere soorten prikkels. In het bijzonder hebben eekhoorns een hekel aan de geur van appelazijn, dus zou je wat vodden in azijn kunnen weken en in de kamer leggen waarin de eekhoorn verblijft.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Leer met hulp van de energie van Eekhoorn vertrouwen te hebben in het heden, het NU van het leven. De kracht van Eekhoorn is de zorg hebben voor hetgeen zich op dit moment aandient, zonder angst voor morgen. Hierbij mag U de sterke kracht ontdekken van vertrouwen hebben in uzelf.
De eekhoorn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. Dit dier heeft veel ruimte nodig, dus een grote kooi zoals een volière of traliekooi is een must. Voorzie een verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm (lengte x hoogte x breedte). Een groter verblijf is altijd beter en kan leiden tot meer variatie in het gedrag.
De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
De groene paprika is eigenlijk de onrijpe soort en wanneer hij rijp is kleurt hij rood. De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker!
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.