In het begin van het seizoen vindt u de beste vangplekken voor grote snoeken in de buurt van baaien waar wordt gepaaid, in water van 3-5 meter diep. Na het paaien heeft de grote roofvis honger en bijt hij gemakkelijk in het kunstaas van een werphengel, dat op de juiste tijd en de juiste plaats wordt aangeboden.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op. Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond.
Snoeken kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Dit hangt uiteraard sterk af van de aanwezigheid van voldoende voedsel. Vrouwtjes kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Mannetjes blijven met een lengte van zo'n 90 centimeter een stuk kleiner.
Volgens experts is het hoogst uitzonderlijk dat een snoek een mens aanvalt, maar het gebeurt af en toe wel. Zo stootten wij nog op een verhaal uit Het Nieuswsblad van een jongen die in 2005 gebeten werd door een snoek in Aalst. Ook toen ging het om een elfjarig kind.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag.
Snoek vangen aas
Kunstaas is bij veel snoekvissers favoriet. Denk hierbij aan kunstaas pluggen zoals de Rapala Jointed en de Rapala Super Shad Rap, grote kunstaas spinners, shads, jerkbaits en swimbaits. Dit kunstaas imiteert kleine visjes of andere prooien van de snoek en zorgt dat de snoek toeslaat.
Moord en kannibalisme, maar geen vijanden
De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen. Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen. Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Het is goed mogelijk hem op ieder moment van de dag te vangen, al zijn zoals steeds de ochtend en avond uren het productiefst. In de koude wintermaanden is hij wel minder actief, maar blijft eten, overdag is het dan vaak beter omdat de temperatuur iets hoger ligt en de snoek dan iets actiever wordt.
Snoek is in bijna alle wateren wel te vinden zelfs in polderslootjes zitten soms flinke snoeken. Maar niet alle plekken in het water zijn even goed om te vissen. De snoek kun je het meeste vinden bij plekken waar ze in een beschutting kunnen liggen zoals onder overhangende takken en onder bruggen.
Het meest natuurlijke aas voor het doodaas vissen zijn voorns, deze kunnen in verschillende formaten worden ingezet. Ook zijn kolblei, brasempjes en spiering zeer populair om mee te doodaas vissen op snoek. Naast dit natuurlijke aas wordt er erg veel met zout water vis op snoek en snoekbaars gevist.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Officieel BNRZ record: Snoek. Met ruim 138 cm zet de Vlaamse visser Siegfried Schön het Nederlands record snoek op zijn naam! Een aanzienlijke verbetering van het vorige 134 cm snoekrecord!
De snoekbaars ligt op het ondiepe en is zeer actief. Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord. De vis woog 24.8 kilo en is waarschijnlijk gevangen in de Grefeern See.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Zijn recordsnoek van 135 cm woog maar liefst 23 kg 240 gram!
Een snoek moet het vooral hebben van zijn zicht. Met zijn ogen, die vrij vet vooraan de kop zitten, kan hij in bijna alle richtingen kijken. Dus ook naar de zijkant en de voor- en achterkant. Hij jaagt het liefst in helder water.
Een snoek is van nature een koud water liefhebber, met zijn groei optimum zo rond 19 – 20 graden. Bij hogere temperaturen, zeker boven de 25 graden, voelt een snoek zich niet zo lekker meer.
Als je hier met dieplopende pluggen of te zware spinners gaat snoekvissen dan loopt je kunstaas steeds vast in de bodem en vang je er zeker geen snoek mee. Met ondiep lopend kunstaas vis je in ondiepere delen van het water in de zomer een stuk effectiever. Ten derde hebben snoeken in de zomer veel energie.
Tijdens de zomer kun je snoek in vrijwel alle lagen van het water wel vangen. In tegenstelling tot de winter, komen ze tijdens de zomer ook veel aan het wateroppervlak.
De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen.
Hoewel het onderzoek aantoont dat snoeken behoorlijk sterk zijn en dus in principe wel 5 minuten boven water gehouden kunnen worden zonder echte problemen, valt het aan te bevelen de tijd boven water zo kort mogelijk te houden.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.