Goede rassen (naar onze mening) zijn: Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel) Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken) Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Oogst courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Te grote courgettes hebben minder smaak. Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.
Courgettes zijn klein (15 tot 20 centimeter lang) het lekkerst. Oogst de courgette door met een mesje het korte stukje steel achter de courgette door te snijden, of door de courgette 2 keer om te draaien waardoor de courgette op hetzelfde stukje steel van de plant scheurt.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn. Acht uur zon per dag is voor deze groenten echt wel een minimum om vruchten of bloemhoofden te kunnen plukken.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
De courgette kun je rauw eten, maar ook gebakken (in koekenpan of wok) of gegrild. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
De pattison is de ideale basis voor een fluweelzachte, romige soep. Rauw schillen is niet onmogelijk maar door de vorm een beetje omslachtig, ik vind het handiger hem middendoor te snijden, de pitjes eruit te halen en gedurende 20min te garen in de oven, dan kan je daarna het vruchtvlees uitlepelen voor de soep.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.
Oogst je courgettes uit je eigen moestuin? Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt.
Toxiciteit. In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Het invriezen van courgette
Een courgette is één van de populairste groenten in Nederland en het kan zeker voorkomen dat u regelmatig wat van deze groente overhoudt. Dit kunnen losse stukjes zijn, maar ook in bijvoorbeeld een pastasaus is het zeker mogelijk om courgette in te vriezen.
Zonder bevruchting krijg je geen courgettes (of pompoenen), want dan zullen de vruchten na het sluiten van de bloem geel worden en afsterven. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen dus wel ongeveer tegelijkertijd geopend moeten zijn.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
Er zijn heel weinig courgette soorten die kunnen klimmen. De meeste groeien in struikvorm en ranken (= klimmen) niet, en nemen dan zo'n vierkante meter in beslag. Black Beauty is in ieder geval geen klimmende soort, en grote kans dat de onbekende gele courgette ook niet klimt.
Ze groeien het best in goed doorlatende grond, die bijvoorbeeld verrijkt is met compost. Een te vochtige grond kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten. Giet het water niet over de plant, maar direct op de grond rondom de plant. Een goed bemeste grond zorgt voor een overvloedige oogst.