Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Voorboren in metaal
Metaal is vaak glad: sla daarom eerst een klein putje op de plek voordat je de schroef erin boort . Als je een groter gat wil boren is het raadzaam om een klein gat voor te boren met een boortje van 4 millimeter. Pas hier goed bij op, want het boortje kan heet worden.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Onbedoeld boren in metaal
Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor. Deze laatste heeft vier snijvlakken in plaats van twee – zoals een standaard betonboor – waardoor hij blijft boren als hij op metaal stuit.
De metaalboor lijkt erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders (ook qua uiterlijk) dan een houtboor. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar heeft niet zo'n scherpe naaldvormige punt als de spiraalvormige houtboor.
De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en voordelige metaalboor. Meestal zijn deze van het rolgewalste (HSS-R) type. Met deze boren kun je prima uit de voeten in een hoop verschillende materialen zoals staal, aluminium en koper, maar ook om te boren in hardhout of kunststof.
De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor. Aan de hand van de plug weet u hoe diep u moet boren. Plak een plakbandje om het boortje, zodat u weet waar u moet stoppen!
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.
Heeft u bijvoorbeeld een slotbout van m10 dik, gebruik dan een 11 mm boor voor het voorboren.
Professionals – vooral in de industrie – maken gebruik van een formule om het toerental te berekenen: ω = v * 1000 / (π * d). In deze formule is v de snelsnijheid. Dit is de gewenste draaisnelheid van de boor, uitgedrukt in meters/minuut.
Bardahl Quick tap ( snijolie ) zorgt voor het sneller en eenvoudiger bewerken van harde en zachte metalen. Het is een niet -emulgeerbare, kant en klare synthetische snijolie ontwikkeld voor het bewerken van ijzer, ijzerlegeringen, nikkel, koper, koperlegeringen en magnesium.
Snijolie of boorolie is een niet-water mengbare verspaningsvloeistof en zorgt ervoor dat het sneller en eenvoudiger wordt om harde en zachte metalen te bewerken. Die olie dient als koel- en smeermiddel bij verspanende bewerkingen zoals boren, frezen, draaien of schroefdraadsnijden.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
Dieptestop. Om ervoor te zorgen dat er niet te diep geboord wordt, kan een dieptestop op de boormachine gezet worden. Dit is een stang die naast de boor vooraan de boormachine wordt geklemd. De afstand tussen de punt van de boor en het begin van de dieptestop wordt de diepte van het geboorde gat.
De lengte van de schroef moet minimaal de lengte van de plug hebben om de plug een goede werking te geven. Maar een schroef moet natuurlijk nooit te kort zijn. Een plug moet goed kunnen spreiden om goed te kunnen klemmen. Het is dus belangrijk dat de schroef ver genoeg in de plug komt.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
Slangenboor. Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
Voor de hardere metalen, zoals boren in RVS of Inox kan je beter een HSS cobalt metaalboor gebruiken. Deze bestaat uit HSS staal en 5 procent cobalt. Deze boren hebben een minder scherpe aansnijhoek. Deze betreft 135 graden, in tegenstelling tot de hoek van 118 graden bij de normale HSS metaalboren.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.