Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Olie of boter
Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Verhit boter of olie in een pan en bak de vis daarin met de velkant naar beneden. Eventueel kun je de velkant eerst nog door de bloem halen. Bak eerst op een redelijk hoog vuur zodat het vel gebakken wordt, zet het vuur daarna wat lager zodat het visvlees verder kan garen.
Een vlees van een gefileerde vis wordt tijdens het bakken lekker krokant. Als je de vis met de huid bakt, blijft het vlees van binnen heel zacht en het huidje krokant.
Het afspoelen met koud water zorgt ervoor dat de vis een versere smaak krijgt. Je spoelt dan ongewenste smaakjes weg, zoals onder andere TMA (die de vieze visgeur veroorzaakt) en bacteriën.
Of vis echt lekkerder smaakt als je er citroen op doet kan je alleen bevestigend beantwoorden als je van citroen houdt. In ieder geval is het zo dat door citroen de vis minder vies smaakt.
Bak in hete olie tussen 180 en 185 graden. Gebruik oliën met onverzadigde vetzuren, deze zijn gezonder. Voor een optimaal resultaat moeten de producten in de olie drijven. Afhankelijk van de temperatuur en het product worden ze in 5 tot 7 minuten goudbruin gebakken.
Je snacks en kleine gerechten zijn binnen 10 minuten klaar. Het beslag maak je zo: roer 100 gram Smedes Thuis visbakmeel in 100 a 120 gram koud water. Haal vervolgens vis, groenten, kip, fruit of kaas door het beslag en frituur deze in olie (op 180-185 graden).
Geen kans op aanbakken, wel heel veel kans op een super knapperig gebakken stukje vis. Knip een cirkel bakpapier ongeveer zo groot als je koekenpan, verwarm hier de boter of olie op en bak je vis zoals je dat normaal zou doen. Door het bakpapier bakt de vis niet aan, maar komt hij perfect gebakken uit de pan.
Als de vis nog nat is als je 'm in de pan bakt, zal de vis gaarstomen in plaats van krokant bakken. Grote kans dat je vis dan uiteindelijk in een plas water ligt en gemakkelijker uit elkaar valt. Dep daarom voor het bakken de vis droog met een stuk keukenpapier en breng daarna op smaak met bijvoorbeeld zout en peper.
Voor gebakken vis met een grofgrillige korst en een unieke kleur: donkerbruinmet een vleugje goud. Krokant visbakmeel met een diepgouden kleur en grillige korst. Uw vis blijft krokant zelfs tot consumptie thuis.
Vis bakken in olie of boter
Voor de beste smaak maak je gebruik van roomboter. In welke pan bak je de vis? Gebruik een pan met anti-aanbaklaag die gelijkmatig warm wordt. Daardoor blijft de vis niet aan de pan plakken.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Denk maar aan de licht zoete smaak van fijngesnipperde blaadjes oregano. Of heerlijke, frisse venkel, het kruid dat een beetje naar anijs smaakt en een positief effect heeft op spijsvertering. Ook de karakteristieke, volle en kruidige smaak van tijm geeft een meerwaarde aan mosselen.
Kabeljauw heeft een zachte smaak. Daardoor is de vis goed te combineren met verschillende soorten kruiden. Groene kruiden, als munt, peterselie, koriander en dille vormen een mooie combinatie. Ook smaken als ui, knoflook, peper of oregano passen goed bij de vissoort.
De meest gebruikte kruiden bij vis zijn bieslook, dille, citroenpeper, peper en het op deze pagina beschreven kruidenmengsel, welke je ook als kant en klare kruidenmix in de buurtsuper kunt kopen. Maar zelfgemaakt smaakt altijd lekkerder!
Ruik je een ammoniakgeur dan is de vis niet langer geschikt voor consumptie. De huid en de kieuwen moeten glanzen en de schubben moeten goed vast zitten. Een doffe of rimpelige huid betekent dat de vis minder vers is.
Dat bleek een hardnekkige fabel. Want velen denken eventuele bacteriën weg te spoelen, maar niets is minder waar, de kans op besmetting is juist groter.
Vis bevat meer bederfelijke vetten, meer vocht en minder bindweefsel. Daardoor kunnen bacteriën sneller toeslaan. Er is één uitzondering: gemalen rauw vlees bederft ook heel snel. Denk aan gehakt, tartaar en filet americain.
Spoel de zalmfilets schoon onder stromend koud water en dep goed droog met een stuk keukenrol. Wrijf de stukken zalm rondom in met een beetje zonnebloemolie. Zet een grote pan op het vuur waar alle stukken zalmfilets goed in kunnen liggen. Zorg ervoor dat de pan echt goed heet is.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.