De ingebouwde beveiligingsvoorzieningen voorkomen dat anderen bij de gegevens op je iPad en in iCloud kunnen komen. De ingebouwde privacyvoorzieningen beperken de hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor anderen. Ook kun je instellen welke gegevens worden gedeeld en waar je ze deelt.
End-to-end-encryptie. Voor extra privacy en beveiliging maken veel Apple voorzieningen gebruik van end-to-end-encryptie, waarbij uw gegevens worden versleuteld met sleutels die zijn afgeleid van uw apparaten en de toegangscode voor uw apparaat, die alleen u kent.
Een Apple computer (of dat nu een Mac, iPhone of iPad is) is standaard veiliger dan een vergelijkbare concurrent (Windows PC, Android smartphone, andere tablet)
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
De kenners beweren dat Apple producten een stuk veiliger zijn als het om virusprotectie gaat dan Android apparaten. Dit komt met name door het gesloten karakter van het Apple besturingssysteem IOS.
Antivirussoftware op smartphones
Daarnaast staat Apple geen virusscanners toe op iOS, omdat apps geen toegang mogen hebben tot andere apps. Ook op Android worden apps gecontroleerd voordat ze in de Play Store terechtkomen, maar het komt weleens voor dat er een malafide app langs deze controle komt.
Wanneer je verstandig omgaat met je Mac en geen illegale applicaties download en installeert is er vaak niets aan de hand. Daarnaast beschikt macOS standaard over een eigen "anti-virusprogramma". Dit wordt ook wel XProtect genoemd en is onderdeel van File Quarantine en GateKeeper in macOS (OS X).
iPads zijn waarschijnlijk niet gevoelig voor virussen omdat het mobiele besturingssysteem van Apple sterk gecompartimenteerd is. Dit betekent dat apps gescheiden van elkaar in quarantaine worden geplaatst, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat infecties zich door het systeem kunnen verspreiden.
Het technologiebedrijf Apple heeft grote problemen met alle iPhones, iPads en Mac-computers. Er zitten fouten in bijna alle computerchips. Het gaat hier om de producten die in de afgelopen tien jaar zijn gemaakt. Deze fout kan ervoor zorgen dat je gehackt kunt worden, schrijft Unilad.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Het toevoegen van je betaalpas of creditcard aan Apple Pay is veilig. Je bankgegevens worden namelijk níét opgeslagen op je toestel. Ze worden dus ook níét gedeeld wanneer je betaalt. Je kunt je digitale betaalpas of creditcard alleen gebruiken met Face- of Touch ID of je toegangscode.
vijf toestellen) en het gezinspakket (max. tien toestellen). McAfee-software is compatibel met Windows-, Mac OS-, iOS- en Android-toestellen. De compatibiliteit van functies varieert per besturingssysteem.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.
Avast Mobile Security voor iOS werkt met iOS 13, iOS 14 en elke andere iOS-versie vanaf 10.0 en hoger, zowel op de iPhone als op de iPad. Daarnaast werkt het met nieuwere iOS-versies die zullen worden uitgebracht. Wie hulp nodig heeft bij het verwijderen van virussen van de iPhone, moet het zeker eens installeren.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Als je iemand toegang geeft tot jouw Apple ID, verlies je de toegang tot je eigen apparaten, jouw data, je aanmeldingen, etc. Maar er zijn vaak vragen over waarom je nooit de Apple ID van iemand anders op je iPhone of iPad moet toelaten.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.