Een kleine scheur binnenshuis maakt niet zoveel uit, die kan niet veel kwaad. Het is natuurlijk niet fraai, maar hoeft niet met spoed verholpen te worden. Wanneer de scheur breder wordt en de 2 muurvlakken van elkaar gaan wijken is het een signaal om op te letten.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Scheuren in muren kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan er scheurvorming ontstaan door verzakking, droogte, trekspanningen, bomen die dichtbij het huis staan of door de constructie van de fundering.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Elke betonnen of stenen muur kan onze kast dragen. Per element (die elk afzonderlijk worden opgehangen) kan de kast 35 kg dragen. Bij een muur die opgebouwd is uit gipsplaten en houten/stalen stijlen, moeten bijzondere maatregelen genomen worden en vaak is het niet mogelijk een kast aan een dergelijke wand te hangen.
Als je het vochtprobleem de vrije loop laat, kan de stabiliteit van je woning ook echt in het gedrang komen. De muren verliezen hun draagkracht en zullen het uiteindelijk begeven. Enige nuance is echter op zijn plaats. Een kleine vochtplek op je muur zal er niet voor zorgen dat je woning instort.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Mocht je je zorgen maken over scheuren in jouw muren, dan kun je het beste een expert inschakelen om er naar te laten kijken. Vaak zijn deze specialisten constructeurs of gespecialiseerde bouwadviseurs.
De dikte van de muur is een goede graadmeter om te bepalen of de muur dragend is. De stelregel is dat een muur dikker dan 10 cm hoogstwaarschijnlijk een draagmuur is. Muren smaller dan 10 centimeter zijn in ieder geval geen draagmuur! Let er wel op dat u echt kijkt naar de dikte van de muur zelf.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
De scheuren die ontstaan in een plafond of een muur door het zetten van materialen zijn goed zelf te repareren. Dergelijke scheurtjes ontstaan vaak doordat materialen als beton of de voegen bij de muren nog vocht bevatten vanuit de bouw van het huis.
Kenmerken zijn: Scheve vloeren, vervormde deuren en ramen, scheuren in bouwmuren en niet-dragende muren, maar ook hoogteverschillen tussen woning en de stoep. De meest veel voorkomende problemen zijn: Palenpest, paalrot, gebrek aan draagkracht, te hoge belasting en trillingen.
Wie betaalt mee? Als een huis gestut moet worden, is de gemeente daarvoor verantwoordelijk; die moet volgens de bouwregels de veiligheid hand-haven. Maar de eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de fundering. In de praktijk kunnen veel mensen een nieuwe fundering niet betalen.
Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning. Daarnaast kan je informatie krijgen over grondwaterstanden.
Gemiddeld zijn de kosten van herstel tussen de €1.500,- en €1.600,- per m2 begane grond. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de situatie, specifieke wensen en economische omstandigheden.
Maar alle oplossingen hebben één ding gemeen: herstel is kostbaar en ingrijpend. Een funderingsonderzoek alleen al kost 4.000 à 5.000 euro. De kosten voor funderingsherstel bedragen gemiddeld 54.000 euro tot zelfs 100.000 euro per woning. Funderingsproblemen kunnen op verschillende manieren hersteld worden.
Een bakstenen muur heeft een maximale hechtspanning van 0,2 N/mm2 (metselwerk) ten opzichte van een druksterkte van 12,5 N/mm2 (rekenwaarde 3,85 N/mm2). Dit is de uiterste grens van het voegmateriaal. De maximale reken hechtspanning wordt daarbij bepaald middels 1,5*0,2/1,8 = 0,166 N/mm2.
In de meeste gevallen wordt uitgegaan van 1800 kg/m3 soortelijk gewicht voor metselwerk (hierbij wordt uitgegaan van een kale muur die niet verder afgewerkt is door bijvoorbeeld bepleistering).
Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen? De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen.