Nitrificerende chemosynthetische bacteriën leven in bodems waar ze ammoniak (NH3) omzetten in nitriet en nitraat dat essentieel is voor de groei van planten en algen. Methanogenen zijn
Autotrofe bacteriën zetten ammoniak om in nitriet en vervolgens in nitraat onder aerobe omstandigheden. De bacteriële reductie van nitraat kan ook nitriet produceren onder anaerobe omstandigheden.
De nitriet- en nitraatbacteriën worden samen nitrificerende bacteriën genoemd. Deze bacteriën hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Nitrificerende bacteriën produceren nitraat (NO3-) in een aantal stappen uit organische en anorganische stikstofverbindingen.
Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van uitwerpselen van je vissen. Vissen maken ammoniak aan. De bacteriën in je filter maken daar vervolgens nitriet van. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in het minder schadelijke nitraat, wat door je aquariumplanten wordt opgenomen.
De meest bekende organismen zijn nitrificerende bacteriën. Deze organismen houden het water schoon.Ze zetten vervuilende bestanddelen zoals ammonium, nitriet en ammoniak om in onschadelijke stoffen.
Nitraat ontstaat bij de afbraak van stikstof onder aerobe (zuurstofrijke) omstandigheden door nitrobacter bacteriën uit nitriet en wordt onder anaerobe (zuurstofloze) omstandigheden afgebroken tot stikstofgas (N2), kooldioxide (CO2) en water (H2O).
Nitrificerende chemosynthetische bacteriën leven in bodems waar ze ammoniak (NH3) omzetten in nitriet en nitraat dat essentieel is voor de groei van planten en algen.
Water wisselen bij te hoog nitriet in het aquarium
Door de grote waterwissel breng je veel zuurstofrijk water in het aquarium en je verlaagt het nitrietgehalte met 50% en je zult al snel zien dat de vissen weer meer beginnen te zwemmen.
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Om het risico van deze stoffen te beoordelen moet de hoeveelheid nitraat die we binnenkrijgen, worden opgeteld bij die van nitriet.
Rechtstreekse inname
Het nitriet (aanwezig als HNO2) is in staat om de bacteriecellen binnen te dringen en met bacteriële eiwitten te reageren, zodat allerlei essentiële processen in de bacterie verstoord raken. Ten tweede zorgt nitriet voor een verbetering van de rode kleur van het vlees.
Er is sprake van een urineweginfectie na een positieve nitriettest of na een urinesediment met ten minste 20 bacteriën per gezichtsveld of een dipslide met ten minste 104 kolonievormende eenheden per ml urine bij vrouwen met klachten van een pijnlijke en/of frequente mictie.
Bij infecties aan de urinewegen met nitraatreducerende bacteriën (o.a. E.coli, Proteus, Klebsiella en Aerobacter) wordt nitraat in de urine omgezet in nitriet. Foutief-negatief resultaten kunnen voorkomen bij een verhoogd vitamine C in de urine of bij personen die een (nitraat-arm) dieet volgen.
Normen en richtlijnen
Voor nitriet is in het Drinkwaterbesluit een norm aangehouden van 0,1 mg/l die voldoende bescherming biedt tegen zowel acute effecten als effecten op lange termijn.
Nitriet zorgt daarnaast voor een rode kleur van vleeswaren, bijvoorbeeld gekookte producten als ham en voorkomt dat het vlees minder snel oxideert. Nitraat is een stof die van nature voorkomt in groenten en drinkwater. Het lichaam zet dat (gedeeltelijk) om in nitriet en nitrosamines.
Als er reeds een nitrietpiek is, moeten er onmiddellijk maatregelen getroffen worden, om de aquariumbewoners optimaal te beschermen. Als directe hulp is bijvoorbeeld de sera Nitrit-minus een goed hulpmiddel. Het verwijdert per dosering tot 1,5 mg/l nitriet en kan tot het 5-voudige gedoseerd worden.
Als zowel de nitriettest als de leukocytentest in urine (sediment of dipstick) negatief blijven, is een urineweginfectie onwaarschijnlijk. Urinesediment: Een urinesediment is een microscopisch onderzoek wat door een geoefende laborante verricht dient te worden.
Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten. Deze zogeheten "nitrietpiek" zal dus even moeten worden afgewacht, voordat er dieren in het aquarium worden geïntroduceerd.
Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Met omgekeerde osmose filtert u nitraat uit uw kraanwater. Omgekeerde osmose kan 83-92 procent nitraat uit uw water verwijderen. Daarmee heeft uw drinkwater gegarandeerd een hele lage, veilige concentratie nitraat. Andere methodes om nitraat te verwijderen zijn distillatie en ionenwisseling (ion exchange).
Nitriet. De aanwezigheid van nitriet in de urine duidt op een bacteriële infectie in de urionewegen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle bacteriën in staat zijn om nitriet te produceren. Dit betekent dat afwezigheid van nitriet een bacteriële urineweginfectie niet kan uitsluiten.
Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Consumenten scheiden stikstof uit met hun urine (als ammoniak, ureum of urinezuur). Reducenten breken organische stikstofhoudende verbindingen af tot o.a. ammoniak.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Nitriet (NO2-) is een bekende afvalstof in mest en rioolwater. Dieren (en mensen) produceren in hun lichaam nitriet uit nitraat (NO3-) en scheiden het uit via de urine. In de natuur breken bacterieën nitriet en nitraat af tot stikstof (N2), het onschadelijke gas waar lucht voor 80% uit bestaat.