Wil je je toilet ontkalken? Leg dan een doekje met azijn in je toiletpot - of beter gezegd: schoonmaakazijn. Dit verwijdert de kalk effectief en zo is een speciale sanitairreiniger niet nodig.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Als u toch azijn gaat gebruiken, gebruik dan zeker niet teveel. Een scheutje azijn in een emmer met lauwwarm water is al meer als voldoende om de wc te reinigen.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
Laat de allesreiniger staan
Hoewel een toilet prima schoongemaakt kan worden met allesreiniger, haalt u hier niet al het vuil mee weg. Verdunde schoonmaakazijn met een beetje soda werkt veel beter. Hiermee kunt u elk aspect van de wc schoonmaken.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Het beste kun je een toiletpapiertje of doekje doordrengen met schoonmaakazijn. Kalk lost namelijk op in zure vloeistoffen zoals azijn wat niet gebeurt met een bleekmiddel. Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Schoonmaakazijn. Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken. Het nadeel is dat deze wel een poosje moet intrekken. Giet voor het slapen gaan een flinke scheut in de pot en laat het een nachtje weken. 's Ochtends kunt u met de toiletborstel de aanslag makkelijk verwijderen.
Om aanslag in de wc-pot te verwijderen, giet je simpelweg een flinke kop (schoonmaak)azijn in de wc. Laat dit een paar uur (of de hele nacht) zitten. Schrob de aanslag weg en spoel de wc vervolgens door. Als het nodig is, kun je dit proces een paar keer herhalen tot je wc-pot weer stralend schoon is.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Niet mengen
Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat ontzettend gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
Je neemt een kopje met baking soda en een kopje met schoonmaakazijn. Je doet het kopje met baking soda rustig in de gootsteen, totdat de gootsteen helemaal vol zit. Daarna doe je rustig het schoonmaakazijn erin. De combinatie zorgt ervoor dat het gaat bruisen, wat ervoor moet zorgen dat het vuil weggaat.
Hoeveel azijn moet je gebruiken? Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Naast dat het product ontsmettend en ontstekingsremmend is, bevat het een substantie genaamd allicine. Allicine geeft de sterke en specifieke knoflookgeur af. Ook beschermt deze substantie tegen bacteriën en houdt het schimmels tegen.
Misschien grijp je normaal gesproken gelijk naar de fles met chloor, toch kun je de binnenkant van de wc ook schoonmaken zonder chloor te gebruiken. Kristalsoda is hier zeer geschikt voor. Maak een sopje van soda en water en laat het even oplossen.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
De urinesteen, de harde vorming, kan je echter wel eenvoudig voorkomen. Dat is door tijdig door te spoelen en om de zes maanden eens zoutzuur in je toilet te doen en vervolgens ongeveer 10 min te wachten. Doordat urine niet blijft staan in je toilet, krijgen de kristallen minder kans om te gaan hechten.
De verhouding is: meer zeep dan water, laten we zeggen drie eetlepels groene zeep om twee eetlepels water. Dan krijg je dus een soort papje. Geen heet water! En gebruik alsjeblieft geen schuurmiddel, want een schuurmiddel schuurt en dan wordt de bril juist poreus en trekt alles erin.”