Een defensief aandeel is een aandeel waarvan de koersevolutie weinig gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Als het slecht gaat met de conjunctuur houden de koersen van defensieve aandelen normaal gezien beter stand dan die van cyclische aandelen.
Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.
Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Defensieve aandelen kan je ook vinden op plekken die niet meteen als stabiel te boek staan. Zo is energie erg cyclisch, maar het aandeel Shell relatief stabiel. Andere defensieve aandelen uit de AEX, die niet in de top 6 staan zijn Heineken en RELX. Hier kunt u de samenstelling van de AEX vinden.
Zo doen 'waardeaandelen' (aandelen van ondernemingen die relatief laag zijn gewaardeerd, al wat langer bestaan en niet zo snel groeien) het vaak beter dan groeiaandelen als de economie minder snel groeit en de rentes stijgen.
Aandelen waar relatief veel in wordt belegd zijn onder andere Safran (militaire software en elektronica), Airbus Group (straaljagers, drones en satellieten), BAE Systems (straaljagers, drones, fregatten, onderzeeërs en meer) en Thales Group (raketten, geweren, radarsystemen en ammunitie).
Gelukkig zijn er in 2022 een heleboel andere mogelijkheden om te investeren in vastgoed met weinig geld. Zo zijn er bedrijven die vastgoed investeringen aanbieden waarbij u reeds kan beleggen in vastgoed vanaf 195 euro. Met Corum kunt u eenvoudig en snel in vastgoed op wereldwijde oplocaties investeren.
De enige manier om uw geld te laten opbrengen is door te investeren, en dat kunt u op verschillende manieren doen. Opties zoals speculeren op de beurs houden altijd een risico in en vereisen toch heel wat kennis van de huidige bedrijfscultuur. Andere mogelijkheden zoals een levensverzekering zijn minder liquide.
Beste investeren in ETF's en indexfondsen
Een van de gouden regels bij beleggen voor wie minder risico wilt is spreiding. Het spreiden van je investeringen brengt het risico omlaag. Dus niet alleen beleggen in aandelen, maar ook investeren in vastgoedfondsen en P2P Lending zal je een stabieler rendement geven.
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
Bekende manieren zijn goed spreiden, opties kopen, beleggen in aandelenfactoren en edelmetalen zoals goud. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. In deze column licht ik toe hoe je die manier van bescherming kiest die het beste bij je past.
De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt.
De flinke daling van de nettowinst is te wijten aan een waardeverminderingsverlies van $ 1,14 miljard op een Russische Joint Venture (Efes). AB InBev ondervond hinder van oplopende kosten (grondstofkosten, verpakkingskosten, transportkosten en marketingkosten) en negatieve wisselkoerseffecten.
Neutraal (gemiddeld risico): Je belegt 50% aandelen, 50% obligaties of spaargeld. Offensief (hoog risico): Je streeft naar een hoog rendement. Om dat te bereiken kun je best veel risico lopen. Bijvoorbeeld 75% aandelen, 25% beleggingen met een lager risico of spaargeld.
Beleggen tijdens een recessie levert historisch gezien goede rendementen op. De stemming is negatief en de winsten laag. Wanneer het sentiment keert en de winsten weer oplopen, kunnen beleggers juist veel rendement boeken.
Hoeveel spaargeld heeft een 65-jarige gemiddeld? Volgens onderzoek van het CBS heeft een 65-jarige gemiddeld €59.300 aan spaargeld op zijn bank- en/of spaarrekening staan. De mediaan ligt met €22.500 aan spaargeld een stuk lager dan het gemiddelde.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Om vervolgens te berekenen hoeveel je nodig hebt, doe je dit bedrag keer 25. Als je elke maand zo'n 1.500 euro uitgeeft, kom je uit op jaaruitgaven van 18.000 euro. Volgens de FIRE-basisregel heb je dan 450.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken.