Zo doen 'waardeaandelen' (aandelen van ondernemingen die relatief laag zijn gewaardeerd, al wat langer bestaan en niet zo snel groeien) het vaak beter dan groeiaandelen als de economie minder snel groeit en de rentes stijgen.
Goud/zilver: edelmetalen doen het meestal goed als een economie het slecht doet, en zijn op lange termijn wellicht dé beste indekking tegen inflatie. Het nadeel is wel dat deze geen stroom van inkomen binnenbrengen, maar de voordelen zijn voor veel mensen belangrijker en ze zweren bij goud en zilver.
Tijdens of in aanloop naar een recessie of economische crisis zullen de meeste beleggers een oogje op de zogenaamde defensieve aandelen houden. Defensieve aandelen zijn de aandelen van bedrijven die in tijden van economische neergang overleven of bloeien.
Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.
Om zich tegen de inflatie te kunnen beschermen, moeten beleggers hun geld in een actief stoppen waarvan de prijs samen met of bij voorkeur sneller stijgt dan de inflatie. Grondstoffen zijn een dergelijke activaklasse die kan worden gebruikt als inflatieafdekking.
Een sector die doorgaans goed presteert bij oplopende inflatie, is vastgoed. De waarde van vastgoed stijgt op de lange termijn mee met de inflatie, terwijl de huurinkomsten veelal gekoppeld zijn aan de inflatie.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten. Ten tijde van inflatie is de stelregel: geld wordt minder waard, doordat spullen en beleggingen duurder worden.
1. Beleggen in aandelen, obligaties en fondsen. Risico: Het risico is hoog bij het kopen van individuele activa, maar minder als u een brede portefeuille opbouwt. Geld investeren in aandelen, obligaties en fondsen – Beleggen is momenteel de populairste vorm van investeren.
Doe-het-zelf-zaken zoals Home Depot en Lowe's en autoherstelbedrijven als Autozone en O'Reilly doen tijdens een recessie goede zaken. Ook aandelen in de sector gezondheidszorg/biotechnologie zijn goed vertegenwoordigd, omdat de prijzen van hun producten niet afhankelijk zijn van de economie: Abbott, Amgen en Vertex.
De broker die je kiest bepaalt welke aandelen je kunt kopen. Brokers maken afspraken met de beurzen, zodat ze jou de aandelen kunnen aanbieden die daar worden verhandeld. Bovendien heb je de mogelijkheid om helemaal zelf te beleggen, sociaal te beleggen en bijvoorbeeld te fondsbeleggen.
"Als mensen zich zorgen maken over de economie, bijvoorbeeld door inflatie, kiezen ze er vaak voor om hun aandelen te verkopen. Dat is niet verstandig. In het geval van inflatie zijn aandelen vaak een goede belegging op middellange tot lange termijn.
De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt.
Tegen inflatie beschermde obligaties (ofwel inflation-linked, gekoppeld aan de inflatie) en fondsen die in dergelijke obligaties beleggen, zijn bedoeld om te beschermen tegen inflatie door de waarde van de onderliggende obligatie omhoog te brengen wanneer de inflatie stijgt en omlaag wanneer de inflatie daalt.
Vastgoed blijft met andere woorden een waardevaste investering die bestand is tegen de inflatie. Wanneer u een woning of appartement koopt om te verhuren, dan wordt uw rendement niet beïnvloed door de inflatie. Als verhuurder kan u de huurprijs immers jaarlijks indexeren.
Bekende manieren zijn goed spreiden, opties kopen, beleggen in aandelenfactoren en edelmetalen zoals goud. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. In deze column licht ik toe hoe je die manier van bescherming kiest die het beste bij je past.
Als de inflatie hoger dan 2% zou zijn, zou er kans zijn op geldontwaarding en een daling van de koopkracht. Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard. Ook zullen zij minder kunnen kopen van hun inkomen. Om dit te voorkomen probeert de ECB ervoor te zorgen dat de inflatie niet hoger wordt dan 2%.
Rente stijgt meestal door toedoen van centrale banken.
Inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht van consumenten daalt. Hoge rente stelt mensen in staat geld te verdienen over hun spaargeld. Wanneer de rente hoog is, wordt het aantrekkelijker om geld op een spaarrekening te stallen.
Een algemene prijsstijging
Sommige prijzen stijgen, weer andere dalen. Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren.
Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.
Een groeivertraging is een groot risico voor cyclische aandelen. Defensieve aandelen bieden bescherming in tijden van een groeivertraging. Het rendement van een dividend op defensieve aandelen is bovendien hoog vergeleken de rente op obligaties. Defensieve aandelen bieden bovendien iets wat obligaties niet bieden.
Sterker nog, het moment van kopen bepaalt jouw winst en niet het moment van verkopen. Maar wat is eigenlijk het beste moment om een aandeel te kopen? In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, is het beste moment om een aandeel te kopen tijdens het dieptepunt van een economische crisis, recessie of beursdip.