Tip: Strooi grof zeezout op je friet, dan heb je de beste smaaksensatie.
“Puur zout met jodium”
De frietjes worden diepgevroren aangeleverd bij McDonald's Nederland. Voor het zouten van de frietjes wordt na het bakken puur zout met jodium gebruikt, het zogenaamde JOZO-zout. Het zout bevat magnesiumcarbonaat (een vitamine) en een middel dat klontering tegengaat.
Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.
Schil de aardappels. Snijd ze in de lengte in plakken en dan in frieten. Leg de frieten in een grote kom met water en 15 gram zout en laat dit een half uur staan. Het zoute water trekt vocht uit de aardappels, waardoor ze knapperiger worden tijdens het bakken.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Frieten weken
Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten. Door het zout zullen de frietjes wel iets minder bruin kleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal voor verkleuring zorgen. Maar des te knapperiger is het eindresultaat.
Alle chefs die we interviewden, zeggen dat koosjer zout hun favoriete variant is voor elk type hartig koken. Het bevat geen toevoegingen zoals jodium (wat sommige mensen een metaalachtige smaak vinden), maar het heeft juist een fijne, schone smaak, zegt Matijevich.
Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout.
JOZO Bewust bevat ten minste 70% minder natrium dan gewoon tafelzout. Goed voor de gezondheid, want het bevat kalium dat een bijdrage levert aan de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren. JOZO Bewust Zout Fijn is een van de zuiverste zoutsoorten ter wereld.
Tip: Strooi grof zeezout op je friet, dan heb je de beste smaaksensatie. Ja, als je elke dag bij de friettent komt is dat de moeite waard maar die enkele keer dat ik buitenshuis een frietje eet laat ik er toch zout op doen.
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
De Fries worden in onze keukens gebakken, gekruid met zout en warm aan u geserveerd. Nog nieuwsgierig? Ontdek alles wat u wilt weten over McDonald's World Famous Fries®.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Frieten 4 minuten op 140 graden voorbakken. en 6 minuten op 180-190 graden afbakken. Ook zullen vastkokende aardappelen ook eerder slappe frieten te veroorzaken dan kruimige. Je kunt met de tijden en temperaturen experimenteren.
Laten weken, afspoelen en deppen.
Door ze direct na het snijden te weken, wordt het zuurstofcontact geminimaliseerd en blijven de frietjes er vers en smakelijk uitzien . Spoel alle aardappelen na het snijden meerdere keren af met koud water tot het water helder is. Dit proces helpt overtollig zetmeel en suikers van de aardappeloppervlakken te verwijderen.
Je kunt als horecaondernemer ook veel hebben aan de volgende baktip: schud na een halve minuut frituren de patat even goed door. Zo voorkom je dat frieten aan elkaar blijven plakken, waardoor ze dus juist overal perfect goudbruin en krokant kunnen worden.
De verse friet word in de snackbar voorgebakken op 150 graden om even af te koelen en dan af te bakken op 180 graden. Snacks zijn het lekkerst met 175 graden. Ook ligt het aan het merk friet wat de snackbar gebruikt en in wat voor vet er word gebakken. de ene snackbar is de andere niet!
In de Europese richtlijn (Visseren, 2021) wordt een systolische bloeddruk < 140 mmHg geadviseerd bij ouderen > 70 jaar en tot 130 mmHg als het goed verdragen wordt.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.