Zoutbeperking wordt vaak als eerste redmiddel bij een hoge bloeddruk ingezet. Goed zout dat nog mineralen en sporenelementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Je hebt allerlei soorten zout: Himalayazout, zeezout, Keltisch zout, en het is allemaal gewoon zout. Het is niet zo dat 't ene zout beter is dan 't andere zout. In alle soorten zit ongeveer evenveel natrium. Voor het effect op je gezondheid maakt het dus niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Bij volwassenen verlaagt LSSS waarschijnlijk de bloeddruk (diastolisch en systolisch) lichtjes vergeleken met gewoon zout . Het gebruik van LSSS verlaagt waarschijnlijk ook het risico op niet-fatale beroerte, niet-fatale ACS en hartziektesterfte lichtjes vergeleken met gewoon zout.
Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast spelen natrium en kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Kalium zit bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit.
Wat de impact op de bloeddruk betreft, is er geen verschil tussen wit keukenzout, himalayazout of keltisch zeezout. Ze bevatten allen natrium, wat onze bloeddruk doet stijgen. Er bestaat dus geen zout dat 'beter' of 'gezonder' is voor onze bloeddruk (3).
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen. Keltisch zout bestaat voor 88,5% uit natriumchloride, de rest is vocht en andere mineralen.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Lijnzaad zorgt ervoor dat je bloed gezond blijft en beschermt tegen een te hoge bloeddruk. Door zo nu en dan een één à twee eetlepels lijnzaad te eten, kun je de kans op hartritmestoornissen verkleinen. Naast hart- en vaatziekten verminderen de Omega 3-vetzuren ook het risico op diabetes type 2.
Probeer tafelzout te vermijden, met name in rauwe vorm. Kies liever voor Himalayazout of steenzout . Dat het verminderen van natrium in uw dieet de beste manier is om uw bloeddruk te behouden? Zelfs een kleine vermindering van het natrium in uw dieet kan de bloeddruk met ongeveer 5 tot 6 mm Hg verbeteren.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Andere gezonde alternatieven voor zout
Knoflook . Citroensap of -rasp . Gemalen zwarte peper. Gedroogde ui of uienpoeder.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Kaas bevat veel zout, dit geldt zowel voor jonge, belegen als oude kaas. Kies daarom voor kaas met minder zout zoals Maaslander, Maasdammer, IJsselkaas, Emmentaler en Gruy8re. Deze soorten bevatten 25 tot 35 procent minder zout dan 'gewone' kaas.
Keltisch zout staat bekend om zijn potentieel om de bloeddruk te verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig consumeren van Keltisch zeezout kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
Puro Gezond Zout, 1kg (verpakking van 2)
Niet aanbevolen voor mensen met een hoge bloeddruk. Bevat overtollig natrium in vergelijking met normaal zeezout dat op de markt verkrijgbaar is voor een veel lagere prijs.
Voor de patiënt met hartfalen wordt enige mate van natriumbeperking aanbevolen. Teveel natrium in één keer wordt afgeraden. Natrium en chloride Zout bestaat uit natrium en chloride. Elke gram zout bevat 0,4 gram natrium en 600 mg chloride.
Dr. Fernandes zegt dat u voorzichtig moet zijn als u bepaalde aandoeningen hebt, waaronder nier-, hart- en leverziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Bepaalde medicijnen, zoals angiotensine-converterend enzym (ACE-remmers), kunnen ook een risico vormen. Dus voordat u overstapt op een zoutvervanger of een alternatief, Dr.