Ons oudste en eenvoudigste zintuig is geur: daar begint Sommer mee. Ten tweede hebben we smaak, ten derde het zicht – het meest dominante en belangrijkste zintuig. Ten vierde is daar tast, voelen en gevoel, ten vijfde horen en luisteren, ten zesde intuïtie en ten zevende het evenwichtszintuig.
Veruit de belangrijkste zintuiglijke organen zijn onze ogen. We registreren tot 80 procent van alle indrukken door ons gezichtsvermogen. En als andere zintuigen zoals proeven of ruiken niet meer werken, zijn het de ogen die ons het beste tegen gevaar beschermen.
We gebruiken onze zintuigen om een beeld te vor- men van de wereld om ons heen. Naast het gezichtsvermogen en het gehoor, zijn de tast, reuk en smaak de meest bekende zintuigen.
Voor een persoon die blind is spelen de tast en ook de lichamelijke zintuigen een veel belangrijkere rol in hun waarneming van nieuwe objecten en ook de omgeving. Doordat we met een groot deel van het lichaam via de tast informatie kunnen opdoen, is het ons grootste zintuig.
De definitie van intuïtie is dat je iets aanvoelt zonder erover te denken, een vermogen waarmee men onberedeneerd dingen kan aanvoelen. Onmiddellijk een ingeving krijgen van inzicht, een manier van weten, een ingeving van direct weten zonder denken en redeneren.
Reukzintuigen zijn de sterkste zintuigen die je hebt en het juiste geurtje kan veel met je stukje zeep doen. Bij elke geur past een kleur en maakt je product verleidelijk. Het kiezen van een goede geur en kleur is in grote mate afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
De reukzin is van alle zintuigen het gevoeligst voor gewenning. De meeste geuren kunnen een halve minuut nadat ze zijn ontdekt niet langer worden waargenomen. Dat is maar goed ook want onze neus wordt voortdurend belaagd met allerlei verschillende geuren.
De meeste mensen met kleurenblindheid zien rood, oranje, geel en groen als dezelfde schakering, net zoals ze geen onderscheid maken tussen blauw en paars. Als je werkt of praat met een persoon die kleurenblind is, kan je eenvoudigweg de kleuren van dagdagelijkse voorwerpen benoemen.
Zintuigen vormen de verbindingen tussen ons en onze omgeving: we horen, zien, ruiken, proeven en tasten (voelen). Met onze oren, ogen, neus, smaak en huid leggen wij contact met de wereld om ons heen.
Blindheid kent meerdere vormen. Je kunt blind geboren zijn of op latere leeftijd blind zijn geworden. De meeste blinden kunnen nog wel wat zien: een soort tunnel, vlekken, alleen de randen van het gezichtsveld, wazige beelden...
Als wij iets horen of ruiken dan noemen wij dit een prikkel. Bijvoorbeeld je oor denkt dan dat er iets in de omgeving is wat hij normaal niet hoort. Iemand zegt iets en je oren willen dit doorgeven. Dit geluid noemen wij de prikkel.
Onze zintuigen: We hebben allemaal wel eens gehoord van de 5 bekende zintuigen horen, voelen, ruiken, geur en beweging.
De zintuigcellen in de tong zijn gevoelig voor de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. Als de zintuigcellen in de tong geprikkeld worden door smaakstoffen dan ontstaat er een impuls op een gevoelszenuwcel. Via de uitlopers van deze gevoelszenuwcel komen er impulsen aan bij het smaakcentrum in de grote hersenen.
Die zes smaken proeven we met onze smaakpapillen. Dat zijn kleine gevoelige velden op onze tong. Wanneer een vloeistof of een vaste stof onze tong raakt, sturen de smaakpapillen dit als prikkels door naar het 'reuk- en smaakcentrum' in onze hersenen. Die prikkels worden daar vervolgens omgezet in smaak.
Een prikkel waar een zintuig(cel) het gevoeligst is. Voor deze prikkel is de drempelwaarde het laagst, waardoor een kleine of zachte prikkel uit het milieu als een impuls veroorzaakt. De adequate prikkel voor het oog is licht, voor het oor is de adequate prikkel geluid.
Er zijn verschillende zintuigen waar mensen prikkels mee waarnemen. Aristoteles benoemde in de klassieke oudheid al vijf zintuigen, namelijk: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Tegenwoordig worden bij zintuigelijke prikkels ook evenwicht, proprioceptie en interoceptie genoemd.
Zien, horen, ruiken en proeven worden de speciale zintuigen genoemd. Voelen wordt onderverdeeld in een reeks aparte zintuigen die vooral in de huid liggen en samen de zogeheten somatische zintuigen vormen: tastzin, vibratiezin, temperatuurzin en pijnzin.
Je herkent het vast: een voorgevoel, een ingeving.Je innerlijke stem die je vertelt of je iets moet doen of juist laten. Dankzij je zesde zintuig 'weet' iets zonder dat je er over hebt nagedacht. Hoe je de kracht van dit zintuig vergroot (en waardoor het wordt verzwakt) lees je hier.
Deze mensen kunnen enkel donker en licht van elkaar onderscheiden en de omtrek van mensen, dieren en objecten zien. Bij een volledige blindheid kan een persoon helemaal niets zien, ook geen licht of omtrekken.
De meeste blinden kunnen nog wel wat zien: een soort tunnel, vlekken, alleen de randen van het gezichtsveld, wazige beelden... Hoe dromen zij? Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen.
Kleurwaarneming gebeurt niet alleen met de kegeltjes in onze ogen, maar ook met de interpretatie waarvoor we onze hersenen nodig hebben. De kleuren paars die mensen zien, worden namelijk niet opgevangen door de kegeltjes op onze netvliezen. We hebben immers geen uv-receptoren, maar wel blauwe en rode.
Hoe werkt ruiken? Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
Maar iedereen heeft een zesde zintuig, jij ook. Naast horen, zien, ruiken, proeven en voelen kun je namelijk ook evenwicht waarnemen. Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor en is gevuld met vloeistof. Aan de binnenkant zitten hele kleine haartjes.