Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Kan zacht water kwaad voor jouw planten
Het antwoord op deze vraag is ja. Het zachte water heeft namelijk een bepaalde oplossing natrium toegevoegd gekregen. Dit natrium zal zich gaan ophopen in de aarde van de planten, waardoor de planten op den duur weg zullen kwijnen ondanks jouw goede verzorging.
Omdat planten roest niet opnemen, hebben planten er weinig last van. Op bladgewassen neergeslagen roest maken de groente er niet lekkerder op. IJzerhoudend grondwater kan dus wel voor bevloeiing (gieter) gebruikt worden, maar is ongeschikt om te vernevelen of te sproeien.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Water zonder kalk is te koop in de supermarkt in de vorm van bronwater. Maar let wel goed op: niet al het bronwater in de supermarkt is ontkalkt. Of het bronwater is ontkalkt, verschilt per merk. Informatie over hoe hard het bronwater is, lees je gemakkelijk op het etiket.
Spa Rood of ander koolzuurhoudend water is wellicht nog het allerbeste voor je planten.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Water van gekookte eieren bij je plant
Planten houden van calcium en eierenschalen bevatten van nature calcium. Eén en één is twee. Het water van je gekookte eieren kan dus heel goed zijn voor je planten.
Een plant heeft wel kalk nodig, maar alleen in heel lage hoeveelheid. De overtollige kalk blijft in de potgrond zitten, of slaat de plant op in zijn bladeren. In de potgrond levert dat soms een witte waas of witte aanslag op, of kalkafzet op de pot als je terracotta potten gebruikt.
U kunt van uw eigen kraanwater gedemineraliseerd water maken! Nooit meer duur demi-water kopen maar zelf demi-water maken. U weet ook zeker dat uw vers geproduceerd demi-water een hogere kwaliteit heeft dan uit een jerrycan, fles of IBC.
Gedemineraliseerd water voor planten
Over of gedemineraliseerd water gebruikt kan worden voor planten, verschillen de meningen enigszins. De generale consensus lijkt te zijn dat je demiwater als gietwater kunt gebruiken. Je planten gaan er in ieder geval niet dood van.
Er zijn legio manieren om zelf water te destilleren. Zo kun je water koken in een fluitketel en de damp laten neerslaan op een gekoelde glazen plaat.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.