Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees. Een biefstuk wordt bijvoorbeeld vaak gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Hacheevlees wordt gesneden van de onderrib, en ossenstaart is, zoals de naam het al zegt, de staart.
Er zijn 8 primaire stukken rundvlees: chuck, rib, loin (bestaande uit de short loin en de sirloin), round, flank, plate, brisket en shank . Verdeeld in spiergroepen heeft het vlees van elke primaire zijn eigen unieke smaak, textuur en niveau van vet en marmering vanwege hoe hard de spieren zijn bewerkt.
Ossenhaas is het meest malse en mooiste deel van het rund. Het wordt ook wel biefstuk van de haas of tournedos genoemd. Bereiding: bakken, per centimeter dikte bak je ongeveer 1 minuut voor een stuk rood vlees, 2 minuten voor rosé en vier minuten voor doorbakken vlees.
Vlees mag biefstuk heten als het afkomstig is van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Dat zijn allemaal delen van de achterkant. Dat deel van de koe of stier is minder in beweging geweest dan de voorkant, waardoor het weinig bindweefsel bevat. Dat maakt het malser dan andere soorten rundvlees.
De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant van het rund bevindt. Het zit tussen de platte bil en de bovenbil. Uit de achtermuis kun je onder andere rosbief snijden. Rosbief (in het engels roast beef) is een mager stuk vlees dat mals is en dun wordt gesneden.
Het gaat hierbij om de ossenhaas (gesneden: tournedos). Deze bevindt zich aan de binnenkant van de ruggengraat en staat bekend als "top of the line" rundvlees. Door het malse karakter, mede omdat dit deel van de rund weinig beweging behoeft, is de ossenhaas het malste en populairste stuk vlees uit een rund.
Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees. Een biefstuk wordt bijvoorbeeld vaak gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Hacheevlees wordt gesneden van de onderrib, en ossenstaart is, zoals de naam het al zegt, de staart.
Biefstuk is rundvlees van hoge kwaliteit, afkomstig van de achterhand van het dier, dat over het algemeen in dikke stukken wordt gesneden om te bakken of grillen. Biefstuk wordt doorgaans geassocieerd met stukken rundvlees van koeien , hoewel een biefstuk kan verwijzen naar elk stuk vlees dat tegen de draad in is gesneden. Simpel gezegd, biefstukken kunnen afkomstig zijn van verschillende dieren.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
Dit komt doordat orthodoxe Joden geen vlees uit de achterpoot van het rund eten. De diamanthaas die uit het schouderblad van de voorpoot komt, mag dus wel gegeten worden door Orthodoxe Joden en hier dankt het stuk vlees zijn naam aan; 'ossenhaas voor de Joden' of Jodenhaas genoemd.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Riblappen zijn het malser dan sucadelappen omdat ze meer vet bevatten. Dit geeft het een rijkere smaak, waardoor ze heerlijk zacht zijn om te eten. Sucadelappen zijn beter geschikt om bijvoorbeeld te stoven.
Angus-vee
Tegenwoordig is het hoogste percentage Angus-rundvlees favoriet bij toprestaurants en vleesdistributeurs vanwege de consistent uitstekende kwaliteit.
Spek en worst komen met name van varkens. Het rundvlees dat je favoriete hamburger vormt, komt van koeien .
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Rundvlees is rood vlees.
Stukken die over de rug lopen, zoals ribeye, strip, ossenhaas en T-bone, werken minder hard en zijn daardoor veel malser en ideaal voor een biefstukdiner.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
4. Kies voor de goedkoopste vleessoorten en -producten. Over het algemeen zijn kippenvlees en varkensvlees het goedkoopst. Dus als jij vlees wil eten zonder teveel geld kwijt te zijn, dan kun je het beste voor deze soorten kiezen.
Het duurste wereld is op dit moment Matsusaka Wagyu. Dit vlees is afkomstig van 'virgin cows' waar nog niet mee is gefokt. In Japan heeft Matsusaka Wagyu een bijna mythische reputatie. Vanwege de excellente smaak en reputatie.
Van alle runderrassen heeft de Japanse wagyu een lange geschiedenis van het produceren van geweldige biefstuk. Australische rundvleesproducenten fokken Wagyu-runderen sinds het begin van de jaren 90. De natuurlijke hoge marmering van Wagyu-rundvlees zorgt ervoor dat het stuk vlees consistent van hoge kwaliteit is.
Waar komt de Ribeye vandaan? Ribeye steak is een uitgesneden stuk vlees van de runderrib van de koe. Deze oersnede bevindt zich langs de ribben van de koe, waarbij de ribeye doorgaans tussen de zesde en twaalfde rib wordt genomen.
Biefstuk, ook wel steak genoemd, is een benaming voor mals spiervlees van een rund of kalf. Er zijn verschillende soorten biefstuk die van verschillende delen van het rund gesneden worden, zoals ossenhaas, entrecote, rib-eye en kogelbiefstuk, elk met hun eigen kenmerken.
Er zijn een aantal redenen waarom koeien als extra speciaal worden gezien door Hindoes. Ten eerste omdat koeien een schat aan nuttige producten oplevert. Vlees hoort daar niet bij. Hindoes geloven dat je geen levende wezens mag doden om op te eten.
Jodenhaas is een heel zacht mals stukje rundvlees uit de voorvoet van het rund, namelijk tussen de schouders. Het heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt niet meer dan 400 gram. Het jodenhaasje heet zo omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen namelijk geen vlees van de achterbout eten.
De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant van de koe bevindt. Het zit tussen de platte bil en de bovenbil. Kenmerkend aan achtermuis is dat het vlees erg mager is. Dit maakt achtermuis dan ook een interessant product om mee te werken.