Vlees en vis: onbewerkt vlees of vis bevat geen gluten. Bij de bewerking van vlees en vis kunnen er echter wel gluten aan het product worden toegevoegd. Gluten kunnen zitten in paneermeel, marinade of in een kruidenmengsel. Ook vleeswaren kunnen gluten bevatten.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Ja, vlees is van nature glutenvrij.
Eenvoudige, verse stukken vlees, waaronder rundvlees, gevogelte (kip, kalkoen, etc.), konijn, lam en vis/zeevruchtenvlees , zijn allemaal glutenvrij. Wees echter voorzichtig met gepaneerd of met bloem bestoven vlees, dat doorgaans tarwe en dus gluten bevat.
Gluten is het eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt. Gluten zitten dus niet alleen in alle soorten gewoon brood, maar ook in beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, vlokken, tarwemeel en deegwaren zoals macaroni, spaghetti en vermicelli.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
Met een glutenintolerantie moet je alle gluten vermijden. Elke hoeveelheid gluten is slecht voor je gezondheid. Granen waar veel gluten in zitten zijn tarwe, spelt, rogge, kamut en bulgur. In de praktijk betekent dat geen “standaard” brood, pizza, pasta, wraps en gebak.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Gluteneiwitten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm, zodat er een afvlakking ontstaat van de dunne darm, met slechte opname van voedingsstoffen als gevolg, maar ook diarree, constipatie, groeiachterstand en vermoeidheid.
Noten behoren in principe tot de gluten vrije producten. Dit geldt voor rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten. Borrelnootjes en andere bewerkte noten of noten uit een (supermarkt)verpakking, zijn bewerkt met verschillende smaakstoffen. De kans is daarom groot dat deze wél gluten bevatten.
In vlees zitten geen gluten, een steak is dus altijd glutenvrij, zo ook alle verse groentes en aardappelen. Dus zeggen wij hier mee dat glutenvrij eten hetzelfde smaakt als eten met (is dus ook zonder) gluten. Smaakverschil kan er dan ook niet zijn natuurlijk.
De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Welke voedingsmiddelen kunnen worden gegeten? Als u bestaande voedselallergieën hebt, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen te blijven vermijden terwijl u dit dieet voor EoE volgt. Anders kunnen alle soorten gewoon vlees, vis, kip, peulvruchten, niet-tarwe granen, fruit, noten, zaden en groenten worden opgenomen.
Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet? Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Misselijkheid en buikkrampen na het eten van iets dat gluten bevat is het meest voorkomende symptoom van glutenintolerantie of -overgevoeligheid. Toch kan het moeilijk zijn om te achterhalen van wat je nu precies buikpijn krijgt.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Denk dan aan de meeste soorten brood, pasta, crackers, maar ook gebak, koek en bier. Ook producten die van deze granen zijn gemaakt bevatten gluten. Denk dan aan spelt, bulgur, couscous en bulgur. Gluten worden ook vaak als bindmiddel gebruikt in sauzen en soepen.
Een bloedonderzoek bij de huisarts kan hierin veel verhelderen. Als daaruit blijkt dat er een kans bestaat dat je coeliakie hebt, word je doorverwezen naar een specialist. Daar wordt een darmonderzoek gedaan en een darmbiopt afgenomen, dat wordt onderzocht op kenmerken van coeliakie.
Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn. Bij aangetoonde coeliakie check je het best de verpakking van havermout voor je ervan eet.
sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. brandewijn, jenever, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten in de reststof achter. toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij.