In Windows 10 doe je dit via Taakbeheer onder het menu Prestaties. Hier vind je of er DDR3, of DDR4 geheugen geïnstalleerd is en hoe snel deze is.
Open 'Taakbeheer' door Control, Alt en Delete tegelijkertijd in te drukken op je toetsenbord. Ga bovenin het venster naar 'Prestaties' en klik daarna op 'Geheugen' in de rij links. Hier zie je rechtsboven de huidige hoeveelheid RAM geheugen en het type DDR.
Hoeveelheid en gebruik Intern geheugen controleren
Rechtermuisknop op de Startknop –> Taakbeheer –> meer details –> tabblad prestaties –> linksonder op de knop broncontrole openen klikken. Dit is toepasbaar op alle versies van Windows. Op deze manier kunt u controleren hoeveel intern geheugen (RAM) uw computer heeft.
Een van de belangrijkste verschillen tussen DDR3 en DDR4 RAM is de indeling van de fysieke pinnen. DDR3 RAM gebruikt een 240-pins connector, terwijl DDR4 een 288-pins connector gebruikt. Een moederbord dat compatibel is met DDR4 zal niet werken met DDR3 RAM en vice versa.
Het werkgeheugen van de moderne computer bestaat uit twee soorten RAM: DRAM (dynamisch RAM), en het nog snellere maar duurdere SRAM (statisch RAM). Een bit in dynamisch RAM bestaat effectief uit een kleine condensator die een aantal keren per seconde opnieuw moet worden gevuld om de inhoud niet kwijt te raken.
DDR4 werkgeheugen is de standaard
Dit staat namelijk voor “Double data rate versie 4 synchronous dynamic random-access memory”. DDR is namelijk een type SDRAM maar dan met een dubbele data snelheid. In de afgelopen jaren is het werkgeheugen steeds verbeterd en zijn we nu bij versie 4 gekomen.
Je hebt minstens 4 GB RAM geheugen nodig om moderne toepassingen voor gamen te kunnen draaien. Als algemene vuistregel geldt eigenlijk al dat 8 GBgeheugen wordt aanbevolen om problemen met prestaties en/of snelheid te voorkomen. Sommige gamers vinden dat ze 16 GB nodig hebben, maar voor de meesten is dit niet nodig.
Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn?
Controleer of het RAM-geheugen dat u koopt compatibel is met het moederbord. Het RAM-geheugen dat tegenwoordig wordt gebruikt, is van het type DDR4; de vorige generatie is DDR3. Op een moederbord met DDR4-sleuven passen geen DDR3-RAM-modules en andersom.
Wat u wel kunt doen is nieuw geheugen kopen. Daarvoor moet u echter wel de oude modules verwijderen. Veel moederborden beschikken overigens over vier geheugensloten. Elk individueel slot ondersteunt een maximum hoeveelheid geheugen, bijvoorbeeld 4 GB, 8 GB, 16 GB of zelfs 32 GB.
Om de juiste snelheid te kiezen voor je DDR4 geheugen, hebben we 3 segmenten: t/m 2666 MHz: casual gaming, multitasking, beeldbewerking. 3000 MHz: gaming en streaming tegelijkertijd. 3200 MHz en hoger: hardcore gaming, hardcore streaming en e-sports.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.
In de instellingen van je telefoon kun je bij 'opslag' meestal direct zien hoeveel je van je totale opslaggeheugen in gebruik hebt. Per categorie of applicatie zie je dan hoeveel geheugen (MB of GB) wordt gebruikt. Je kunt ook een speciale app installeren om je opslagverbruik te controleren.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan.
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord. Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
Tegenwoordig heb je in principe genoeg aan 2 tot 3 GB aan werkgeheugen omdat de apps nog niet zo extreem zwaar zijn voor je telefoon. In praktijk zul je dus nog geen 8 GB nodig hebben om je telefoon soepel te laten draaien.
Corsair heeft een nieuwe set werkgeheugen gepresenteerd, die volgens de fabrikant zelf de snelste ter wereld is. Het ddr3-pc24000-geheugen heeft een ddr-snelheid van 3000MHz. Om het geheugen zo snel te laten lopen moet de gebruiker over specifieke hardware beschikken.
Het opslaggeheugen bepaalt dus hoeveel Word documenten, foto's en vakantiefilmpjes je op je laptop kunt bewaren. Werkgeheugen wordt ook wel het interne geheugen of RAM genoemd en is het geheugen waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.
2GB werkgeheugen is snel vol
Met 2GB aan werkgeheugen ben je prima in staat om te internetten en kantoor en school-taken uit te voeren. Foto's bewerken zal nog wel lukken maar fijn zal het niet gaan. Zaken als videobewerking en gamen kan eigen wel je vergeten.
Bekijk het geheugen in Windows taakbeheer
Druk Ctrl + Alt + Delete tegelijkertijd in op je toetsenbord. Ga naar 'Taakbeheer' Ga bovenin het venster naar het tabje 'Prestaties' Klik links op 'Geheugen'