Het chemisch toilet is de meest voorkomende optie in een camper, caravan of bus. En ja je kan ook poepen op een chemisch toilet. Vooral het model de Porta Potti is erg populair. Een Porta Potti of een chemisch toilet heeft de vorm van een “normaal” toilet en werkt eigenlijk ook een beetje hetzelfde.
Toiletvloeistof mag meestal in een beerput worden geleegd mits er geen chloor in komt. Als je de cassette daar wel in wilt legen, kun je ook zelf een oplossing maken van een borrelglaasje schoonmaakazijn, een kneepje zeepsop en een liter water. De azijn breekt de vaste massa af en het zeepsop voorkomt de ergste stank.
Het cassettetoilet is het meest voorkomende toilet in campers. Per camper kunnen ze wat verschillen, maar in de basis werken ze bijna allemaal hetzelfde. Een cassettetoilet is vast gemonteerd aan de camper en alleen de afvaltank is draagbaar. Uitnemen doe je via het serviceluik aan de zijkant van de camper.
Een beetje afhankelijk van de inhoud van de tank van het cassettetoilet kun je er dus wel 8 tot 11 dagen mee doen. In de praktijk kom je bij totaalgebruik door twee personen op een dag of 3. Dat sluit ook aan op de tijd dat een toiletvloeistof effectief is. Daarna legen en goed naspoelen.
Het Thetford product Aqua Kem Green Concentrated werd laatst in februari uitgeroepen tot beste milieuvriendelijke toiletvloeistof door het Duitse vakblad 'Reisemobil International' die verschillende toiletvloeistoffen van verschillende merken testten.
Obelink biedt een ruime keus aan vloeistoffen voor het chemisch toilet van onder andere ons huismerk. Ook hebben we een ruim aanbod aan biologisch afbreekbaar Thetford vloeistof. Bekijk onderstaand onze collectie en koop jouw chemisch toilet vloeistof direct online.
Het chemisch toilet is de meest voorkomende optie in een camper, caravan of bus. En ja je kan ook poepen op een chemisch toilet. Vooral het model de Porta Potti is erg populair. Een Porta Potti of een chemisch toilet heeft de vorm van een “normaal” toilet en werkt eigenlijk ook een beetje hetzelfde.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
Let op: je mag deze toiletten niet in de algemene riolering legen, omdat het chemische stoffen bevat. Dit moet dus op speciaal daarvoor bestemde plekken worden geleegd. De meeste campings hebben een stortplek. *Een tank van 20 liter zal door 2 personen in drie dagen gevuld zijn.
Bij een composttoilet wordt meestal je urine en je ontlasting van elkaar gescheiden. Je kunt dit hierna dan weer hergebruiken als compost. De composttoiletten kosten tussen € 85 en € 1879. Een verbrandingstoilet verbrand de ontlasting en de urine, er blijft alleen nog as over.
In iedere camper zit een douche. Dit is wel anders douchen als thuis. De watervoorraad is niet oneindig en de boilerinhoud is 5, 10 of maximaal 14 liter. Uitsluitend de 10 of 14 liter combiboilers zijn geschikt om kort te douchen.
Niet de meest leuke job natuurlijk, maar het moet gebeuren en in Zweden is het echt heel makkelijk. Je kan je wc gewoon lege tijdens je rust pauze langs de snelweg. De meeste rustplaatsen met toiletten hebben een speciale plek om je chemisch toilet te legen.
Het bovenste deel van de Porta Potti is de spoelwatertank. Je vult het reservoir van deze tank met een hoeveelheid water en de zogenaamde 'roze vloeistof'. Deze roze vloeistof voorkomt geurtjes en reinigt de pot hygiënisch. Het onderste deel, de afvaltank, vul je ook met wat water en een 'blauwe' vloeistof.
Mag je op een Porta Potti ook poepen? Ja, een Porta Potti kun je gewoon als een normaal toilet gebruiken en je mag er dus ook gewoon op poepen.
Wij raden aan om speciaal toiletpapier te gebruiken, omdat de kans op verstoppingen bij normaal toiletpapier een stuk groter zijn. Daarnaast maakt dit het legen van het toilet een stuk gemakkelijker.
Eenvoudige droogtoiletten kosten tussen de 100 en 400 euro. Maar modellen van hogere kwaliteit kunnen tot 1.000 euro kosten – vooral als de fabrikant bekend is. Als je besluit er zelf een te bouwen, kunt je verwachten dat de totale kosten ongeveer 150 euro bedragen.
De Qube 335 is het kleinste Porta Potti toilet. Deze past bijvoorbeeld tussen de voorstoelen van een bus of camper. De hoogte is 30,8 cm en de inhoud van de afvalwatertank is 10 liter.
Thetfort adviseerd voor de blauwe Aqua Kem: 120 ml vloeistof en 3 liter water in de afval tank. Voor de aparte spoelwatertank waar de roze vloeistof in gebruikt kan worden: 100 ml.
De spoelwatertank heeft een capaciteit van 15 liter en vormt met de toiletpot de bovenzijde van het draagbare toilet.
Net als de schoonwatertank is de vuilwatertank bij de meeste campers 100 liter. Vuil water, ook wel grijs water genoemd, moet gedumpt worden in speciale putten die aangesloten zijn op het riool.
Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
lozen in de natuur. Loos discreet 'grijs' water in een rioolput. Toilet lozen kan in een openbare WC, maar niet in droogtoiletten!
Het droogtoilet is een toilet dat geen water gebruikt. Fecaliën en urine worden in een onderliggend compartiment opgevangen, eventueel gescheiden. Een enkel ontwerp gebruikt biologisch afbreekbare zakjes die weggegooid kunnen worden met het afval.
Gebruiksaanwijzing. Bij gebruik van de Toiletvloeistof: doe per 10 liter tankinhoud 120ml vloeistof in de tank, voeg hierna 1 liter water toe. Het toilet is nu gereed voor gebruik.
Het eenvoudigste, maar prima functionerende, composttoilet bestaat uit een meubeltje dat op een gewone WC lijkt met daarin een grote, losstaande plastic emmer. Plas en ontlasting gaan in de emmer, waarna je over je producten een laagje koolstofrijk materiaal uitstrooit, bijvoorbeeld zaagsel, hennep- of vlasvezel.