Vliesbehang is gemaakt van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daarom heel sterk. Het is makkelijk aan te brengen zonder behangtafel en ook makkelijk weer te verwijderen. Ook kun je er een kleurtje overheen verven. Dit behang kan echter wel doorschijnend zijn en is iets duurder dan andere soorten.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Behang verwijder je door dit van de muur te stomen of door het in te smeren met een speciaal afweekmiddel. Bij vinyl behang steek je eerst de vinyllaag los met een plamuurmes, daarna verwijder je de papieren onderlaag. Tip!
Vliesbehang verwijderen is heel gemakkelijk! U trekt het vliesbehang eenvoudig - strook voor strook - droog van de wand! Afstomen is niet nodig, u hoeft het behang niet voor te weken en er blijven nauwelijks stukjes vast zitten. Over de glasvlies-ondergrond die achterblijft kunt u simpel weer opnieuw behangen.
Vaak wordt er gerekend met een een m² prijs van behang eraf halen. Je betaalt vaak voor een oppervlakte van 50 m² tussen de 300 en 600 euro en voor een oppervlakte van 100 m² tussen de 500 en 700 euro.
Vul het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het water op temperatuur is, zal het spuitstuk (de afstomer) gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang aan dat u wilt verwijderen en steek daarna direct af met een afsteek- of plamuurmes.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.
Dit vinylbehang is te herkennen aan dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Er kunnen verschillende patronen gemaakt worden voor dit type behang (zelfs een sierpleister effect) welke dit zijn ligt aan de schuimmethode die is gebruikt. Het gewone schuimvinyl kan ook worden gebruikt als vinylbehang.
De vinyl-toplaag maakt vinylbehang stevig en duurzaam en bestand tegen spatwater. Vinylbehang is daarom geschikt voor vochtige ruimtes als keuken en badkamer. Daarnaast is vinylbehang afwasbaar en dus kidsproof.
Vliesbehang (ook wel: non-woven vlieseline) is de meest populaire behangsoort op dit moment. Dankzij de structuur van de vezels in dit behang kunnen er allerlei decoratieve elementen in verwerkt worden, zoals een ruitpatroon of rozenblaadjes.
Wanneer kan je wel behang over behang aanbrengen? Wij adviseren om alleen behang over behang aan te brengen op glad renovlies behang. Dit behang wordt ook wel bouwbehang genoemd. Dit behang is glad en egaal, en dat zorgt ervoor dat je nieuwe behang probleemloos aangebracht kan worden over dit behang.
Het enige dat je nodig hebt is een emmer met water en een spons, grote borstel of vod. Gebruik liefst warm water, dit zal het losweken van het behangpapier enorm versnellen. Je kan ook gebruik maken van een speciaal weekmiddel. Dit is verkrijgbaar in elke doe-het-zelf-zaak en moet toegevoegd worden aan het water.
Meng, afhankelijk van de te verwijderen behangsoort, de voorgeschreven hoeveelheid HG behangverwijderaar in 10 liter water. Breng deze verdunning aan met een drukspuit, plantenspuit, blokkwast of spons. Bevochtig het behang in ruime mate en laat dit 5 tot 15 minuten inwerken.
Ga je glasvezelbehang, vliesbehang of vinyl behang verwijderen? Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Dat kan! Glasvezelbehang wordt vastgeplakt met lijm op waterbasis, het is dus altijd mogelijk om het glasvezelbehang te verwijderen. Dit kunt u het beste doen door speciaal afbijtmiddel aan te brengen op het behang. Dek het vervolgens af met folie en laat het goed inwerken.
We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om over vinyl behang heen te schilderen. Het antwoord hierop is gemakkelijk: ja dat kan. Er kan simpelweg met een latexverf over vinyl behang heen geschilderd worden. Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden.
Vinylbehang bestaat uit twee lagen met een onderlaag van papier. Dit behang is vaak afstripbaar, wat wil zeggen dat u de bovenste laag er zonder moeite af kunt trekken. De onderste laag blijft vast op de muur zitten en indien u opnieuw wilt behangen, kunt u dit weer direct op deze laag doen.
De behangafstomer moet worden aangesloten op stroom en gevuld worden met water. Als het water warm is geworden, plaats je de afstomer tegen het stuk behang dat je los wilt weken. Deze houd je hier ongeveer een halve minuut tegen aan. Je kunt hierna het behang van de muur halen met behulp van een plamuurmes.