Het snoepje met de minste calorieën is kauwgom. Als je aan het afvallen bent, kan je dus het beste kauwgom kopen als je wilt snoepen. Deze calorieën zijn gebasseerd op 'normale' kauwgom, maar je hebt natuurlijk ook suikervrije die veel minder calorieën bevatten.
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Gezonde snacks hebben een hoge voedingswaarde en bevatten geen 'lege calorieën'. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten, en zijn koolhydraatarm. Voorbeelden van gezonde snacks zijn fruit, rauwkost, noten, Hüttenkäse of een rijstwafel met avocado, hummus en/of gerookte zalm.
Koolhydraatarm snoep waar je van smult
Koolhydraatarm snoep is er in heel veel vormen, want smaken verschillen. Waar de één zin heeft in spekkies gaat de ander liever voor Wine Gums of dropjes. Ook kan je kiezen voor menthol mint kauwgum voor een frisse adem.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Bevroren fruit (druiven, frambozen, bosbessen). Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen. Dadel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread. Appel uit de oven met kaneel en rozijnen of deze appelknapper.
Groenten = ultiem gezond snacken
Ook wortelen zijn rijk aan mineralen en veel vitamines. Per wortel krijg je ongeveer zeven calorieën binnen. Ook andere groenten als komkommer, bleekselderij en paprika zijn lekker om tussendoor te nemen. Om het nog lekkerder te maken, kan je kiezen voor een gezonde dip zoals hummus.