Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Hoe moet je ze drogen
Je kunt een wasdroger gebruiken, maar de hitte beschadigt de handdoekvezels, dus de beste optie is om ze hangend op te laten drogen. Schud de handdoeken uit en hang ze netjes op in een luchtige, warme ruimte - of dat nu buiten op de waslijn is of in de winter op een wasrek.
Katoenen beddengoed, handdoeken en theedoeken zijn dus geen probleem, en mogen gewoon in de droger. Handdoeken worden bovendien lekker zacht wanneer je ze in de droger doet.
Buiten aan de waslijn is het beste voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden deze niet zo stijf. Wanneer de handdoeken bijna droog zijn kun je deze ook 5 minuten in de droger doen voor een extra zacht resultaat.
Tip: microvezel handdoek wassen
Het wassen van een microvezel handdoek doe je op 30 tot 40 graden. Gebruik hierbij nooit een wasverzachter! De vettige ingrediënten van de wasverzachter gaan dan tussen de vezels zitten en dit vermindert het absorptievermogen. Ook een droger is niet goed voor de microvezel handdoek.
In de meeste gevallen kies je het vulgewicht van een droger op basis van de grootte van het huishouden. 7 kg is geschikt voor een huishouden met 1 of 2 personen.8 kg is geschikt voor een huishouden met 3 of 4 personen.9 kg is geschikt voor een huishouden met 5 of meer personen.
Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
De meest simpele oplossing is uiteraard een handdoekenrek, ook wel handdoekhouder genoemd. Handdoekrekken zijn tegenwoordig in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Ideaal zijn de vaste handdoekhouders die u ophangt aan de muur. Uw natte handdoek zal gemakkelijk drogen doordat deze over de breedte hangt.
Als je kleding wilt drogen zonder veel risico op krimpen, kun je het beste de laagste warmtestand of zelfs de luchtdroogstand op je droger gebruiken. Luchtdrogen is echter nog steeds de veiligste optie om krimp te voorkomen.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Als je ervoor kiest om jouw ondergoed in de droger te drogen, gebruik dan een lage of medium temperatuurinstelling en zorg ervoor dat het ondergoed niet te lang in de droger blijft.
Als de handdoek buiten droogt, zonder wind, dan onstaat er een zoutlaag die de handdoek hard maakt. Door de combi van wasmiddel en water in de droger is hij in beweging waardoor er geen zoutlaag kan ontstaan en daardoor zacht is. wasgoed. Deze zoutkristallen vormen een dun laagje en die maken het wasgoed hard.
Wil je wel soepele handdoeken? Probeer dan een wasdroogbollen toe te voegen in de droger. Om handdoeken luchtig en zacht te houden, kun je ze het beste niet te strak opvouwen.
Drogen met outdoorprogramma
Stop je jas in de wasdroger en kies ons speciale outdoorprogramma. De combinatie van de twee onderdelen (de juiste temperatuur en tijd) zorgt ervoor dat je outdoorkleding zijn vorm behoudt.
Ga een 'potje tennissen' Geloof het of niet, maar wanneer je het beddengoed in de droger gooit, doe er dan een paar tennisballen bij. Deze gaan stuiterend de droogbeurt door en voorkomen dat je verse was verstrikt raakt. Hoe simpel kan het zijn!
Wasprogramma kiezen
Je handdoeken wassen op 90 graden is niet nodig, 60 graden is voldoende. Toch wordt het aangeraden om zo nu en dan een wasje te draaien op 90 graden zodat alle zeepresten uit je wasmachine worden verwijderd.
Met de kastdrooggraad is je wasgoed droog genoeg om zo in de kast te leggen, terwijl je wasgoed bij de strijkdrooggraad nog licht vochtig is, zodat je het gemakkelijk kunt strijken.
Hoeveel ballen u in de droger kunt stoppen, varieert. Verschillende websites noemen andere verhoudingen. Maar over het algemeen wordt aangeraden 3 tot 6 ballen in de droger te stoppen. Ze moeten zo'n 1.000 wasbeurten meegaan.
Om veiligheidsredenen stopt de werkingscyclus niet onmiddellijk, zelfs als je de stroom uitschakelt. Als je de droogcyclus voortijdig beëindigt, kan het droogresultaat niet bevredigend zijn (de kleding kan nog vochtig zijn).
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek.Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Als de ventilatieopening van de droger verstopt of geblokkeerd is, duurt het langer om je wasgoed te drogen. Het geselecteerde programma heeft mogelijk functies die extra tijd in beslag nemen. Selecteer het juiste programma voor het type wasgoed en gebruik de extra functies alleen als het nodig is.