Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm. Let wel op bij met name basterdsuiker dat je het écht luchtdicht verpakt: zodra er vocht bij komt ontstaan er harde klonten. Helaas zijn niet alle soorten azijn oneindig houdbaar, maar witte azijn gelukkig wel!
Suiker en zout blijven bederven nooit.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
Nee hoor, een pot pindakaas kun je 2 tot 5 jaar na dato ook nog rustig op je bammetje smeren. De olie in de pindakaas houdt het fris.
Van zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, droge koekjes, sinaasappelsap, pasta, rijst en conserven.
Edelgist is goed houdbaar mits droog bewaard. Het blijft zo een jaar of twee goed.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Ook pasta en rijst kunnen nauwelijks bederven als je het op een koele, droge en donkere plek bewaart in een goed afgesloten verpakking.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Pasta. Laat gedroogde pasta liever niet in zijn originele verpakking zitten, maar giet de inhoud over in een goed afsluitbare pot. Op die manier kan de je houdbaarheidsdatum bijna volledig negeren: de pasta blijft nog jaren daarna goed.
Azijn is in principe oneindig houdbaar (zie punt hierboven). Echter, het kan gebeuren dat een lichte azijn donkerder wordt na verloop van tijd.
Is blikvoer dan altijd gezonder? Nee, je moet wel goed opletten wat erin zit.Zo kan er veel zout, suiker of andere zooi aan toegevoegd zijn. Maar als dit niet het geval is, is je ingeblikte groente net zo gezond -misschien zelfs gezonder- dan de verse variant.