Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken.
Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer.
Hormonen worden op verschillende plekken in het lichaam aangemaakt: in de hersenen, de schildklieren, de bijnieren, de voortplantingsorganen en de alvleesklier. Die laatste maakt de hormonen insuline en glucagon aan die de bloedglucosespiegel in evenwicht houden.
Je lever verwerkt suiker, dat uit fructose en glucose bestaat, op verschillende manieren. Fructose wordt door je lever omgezet naar brandstof voor je lichaam, terwijl glucose tijdelijk kan worden opgeslagen als glycogeen.
Doordat steeds meer alvleesklierweefsel verloren gaat, kan de pijn bij sommige patiënten na lange tijd minder worden. Dit is niet bij iedereen het geval. Soms is er behalve pijn, ook sprake van misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Alvleesklier (pancreas) en diabetes. De alvleesklier (pancreas) is een orgaan in de buurt van de maag. De alvleesklier maakt onder andere insuline aan. Daarnaast maakt de alvleesklier glucagon en spijsverteringssappen.
Een analyse van 59 studies wijst uit dat koffie het risico op verscheidene kankers, waaronder die van de pancreas, lever, borst en prostaat kan verminderen. Het is nog niet mogelijk te stellen dat koffie verantwoordelijk was voor het verminderde risico.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een deel omgezet in glucose. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting. De opslag van vet zorgt ervoor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.
Is het suikergehalte (bijvoorbeeld na een maaltijd) verhoogd, dan wordt er meer insuline aangemaakt. Bij een laag suikergehalte gaat de alvleesklier minder insuline produceren. Bij suikerziekte (diabetes mellitus) maakt de alvleesklier minder insuline aan dan nodig is of reageert het lichaam niet (goed) op de insuline.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Normaal gesproken gebruikt je lichaam namelijk glucose om energie op te wekken. Als er door een tekort aan insuline weinig glucose wordt gebruikt, zoekt je lichaam naar andere bronnen van energie. Het gevolg is dat er vetweefsel wordt verbrand. En daardoor kun je flink afvallen.
De alvleesklier produceert dagelijks pancreassap met daarin inactieve spijsverteringsenzymen. Deze enzymen worden in de twaalfvingerige darm geactiveerd om voedsel te verteren. Daarnaast neutraliseert pancreassap het maagzuur dat vanuit de maag met voedsel in de twaalfvingerige darm komt.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek. De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Vooral maag-darmklachten staan op de voorgrond: buikpijn na de maaltijd, vettige, stinkende diarree en een opgeblazen gevoel. Soms kun je vetdruppeltjes zien bovenop de stoelgang. Omdat ze niet oplossen in water komen ze bovendrijven in de wc-pot. Door de slechte vertering is het mogelijk dat je gewicht verliest.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Ananas (mét hart), papaya of kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen wat helpt bij het verteringsproces. Mocht je veel last hebben van bijvoorbeeld slijm, dan is het eten van fruit goed om het speeksel wateriger te maken, maar ook goed en rustig kauwen is hierbij aan te raden!