Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Katoen: Hoewel katoen een natuurlijke stof is, heeft deze stof een kleinere kans op pillen dan andere natuurlijke materialen, zoals wol en linnen. De stof heeft namelijk minder vezeluiteinden wat de kans op pillen verkleint. Polyester/Nylon: Deze synthetische materialen pillen niet tot nauwelijks.
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Als je een echt probleem hebt met de pilling, kies dan bewust voor je gaas. De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol! Het bespaart u veel frustratie over de opgezette dieren in uw spullen en houdt ze in perfecte conditie voor een zeer lange tijd!
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Alle wollen voorwerpen en kledingstukken hebben de neiging te gaan pluizen/'pillen' bij intensief gebruik. Dit geldt ook voor vilten voorwerpen.
Verder zijn werkshirts met overwegend katoen slijtvast, duurzaam, hebben ze goede warmte-isolerende eigenschappen en een prima vochtopname. Een t-shirt of polo die hoofdzakelijk uit katoen bestaat is bovendien zacht, comfortabel en bijzonder huidvriendelijk (hoewel 100% katoen altijd beter is voor de huid).
Allereerst het draagcomfort; een katoenen stof voelt natuurlijk aan op je lichaam en de duurzaamheid van katoen maakt het tot een populair materiaal voor kleding. Ten tweede is katoen erg stevig, waardoor het bestand is tegen mechanische en chemische invloeden van buitenaf. Verder absorbeert de stof veel vocht.
Sommige mensen denken dat het pluizen, of te wel ook wel pillen genoemd, heeft te maken met de kwaliteit van de wol. Maar dat hoeft zo absoluut niet te zijn. De pluizen ontstaan door wrijving van de wol, de wol draadjes kluwen om elkaar heen en dan krijg je het effect van pluizen.
Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.
Het pluizen heeft niets te maken met de kwaliteit van je kledingstuk, wél met het materiaal. Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes.
Het geneesmiddel komt zo in het diepste deel van de maag terecht en lost 2,3 keer sneller op dan bij een rechtopstaande positie, de tweede beste houding. Een pil innemen wanneer je op je rug ligt, blijkt even effectief als rechtopstaand. Op je linkerzijde liggen en een pil innemen, gaf het slechtste resultaat.
Andere stoffen die ook snel onder de pluisjes zitten, zijn polyester, acryl, nylon, polyamide en viscose. Het zijn vooral gladde stoffen die pluisjes aantrekken.
Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water. Drink hierna een glas water. Vindt u het lastig om uw medicijnen met water in te nemen? Vraag dan in de apotheek of u het samen met een lepel jam of slikgel mag innemen.
Ook kan je de kleding in de vriezer stoppen.Je maakt de stugge haartjes die zorgen voor de kriebel zachter door je wollen kleding iets nat te maken en een nacht in de vriezer te leggen. 's Ochtends haal je je kleding uit de vriezer en laat je deze ontdooien. Doe dit rustig, anders heb je kans dat de vezels breken!
Een trui van katoen was je het best na twee tot drie keer dragen. Truien van merinowol of lamswol hoef je eigenlijk nooit te wassen. Een nachtje laten luchten in de buitenlucht of in een vochtige badkamer en je trui is weer fris.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol.