Aan de andere kant van de aarde, gezien vanaf Nederland en België, ligt vooral veel water. Als je een tunnel zou graven naar de andere kant van de aardbol, dan zou je niet uitkomen in Australië zoals veel mensen denken, maar ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland in de Grote Oceaan.
Eeuwenoude theorie van Darwin eindelijk bewezen: hoe dichter bij de evenaar, hoe kleurrijker de zangvogel. Rond de evenaar hebben zangvogels merkelijk meer kleur dan hun soortgenoten die verder leven. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Sheffield vastgesteld na onderzoek van ruim 4.500 vogelsoorten.
Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51-ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h. Op de noord- en de zuidpool is de snelheid nul.
Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook). Waarom verschilt de lengte van de nachten op andere plaatsen op de aarde? Dat komt omdat de aarde niet 'recht' staat. Met zo'n 23,5 graden 'leunt' het noordelijk halfrond in de winter achterover.
De zon bevindt zich op de ecliptica. Die ecliptica staat soms loodrecht op de horizon, soms maakt ie er maar een flauwe hoek mee. Dat is afhankelijk van de breedteligging van de plaats en van het tijdstip van het jaar. In de gebieden rond de evenaar verloopt de zonsondergang het snelst.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
Chathameilanden. Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is.
Landen die op de evenaar liggen zijn: Ecuador. Colombia. Brazilië
Het is moeilijk om te geloven, maar het allerdroogste gebied ter wereld ligt in het zuidpoolgebied. De Droge Valleien van McMurdo vormen een reeks sneeuw- en ijsvrije valleien in Victorialand op Antarctica.
Als derde factor geldt de draaing van de aarde die je als het ware wegslingert van de aarde waardoor je minder lijkt te wegen met dezelfde hoeveelheid massa. Dit effect is bij de evenaar het grootst en precies op de pool nul.
Dat zorgt al voor een minder sterke zwaartekracht. Ten tweede zorgt diezelfde centrifugale kracht er bij de evenaar voor dat de aarde ietsje 'dikker' wordt. Gevolg: de aardkorst ligt hier tot wel twaalf kilometer verder van het hart van de aarde. Dat verzwakt de zwaartekracht nog verder.
De zee in. Als je in Nederland begint met graven, kom je aan de andere kant van de wereld in de zee uit. Maar als je in Spanje begint, kom je wel in een ander land uit: Nieuw-Zeeland!
Kyzyl ligt op 51°44' NB, 94°26' OL en geldt daarmee als het geografisch middelpunt van Azië en de plaats die het verst van de zee af ligt in de wereld. Dit zou zijn gemeten door de Engelse ontdekkingsreiziger Douglas Carruthers in 1910.
Nederland heeft helaas een grote plas water als tegenpool. "De tegenpool van Europa is voor een groot deel de stille oceaan. Met als uitzondering Spanje en Portugal, die landen liggen recht tegenover Nieuw Zeeland."
Wat is er veel te ontdekken boven de evenaar! Vaak is het er warm, maar soms ook heel koud. Als je de kaart er bij pakt ligt midden- en zuid Amerika, het grootste deel van Afrika, het midden oosten en Azië boven de evenaar.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
De evenaar is een denkbeeldige cirkel over het oppervlak van een hemellichaam die even ver van de twee polen van dat hemel lichaam af ligt. Een andere naam voor evenaar is equator. De equator of evenaar verdeelt een hemellichaam in een noorde lijke en een zuidelijke helft.
Reacties. Ik kom uit op maximaal: Afstand: 334.38km (2 punten) (van Bad nieuweschans naar Sint Anna ter Muiden) Echter is dit ook een benadering. Eén van de uiterste punten van Nederland ligt in de Noordzee, hoewel je (een deel van) de Antillen ook mee kan tellen.
Nederland ligt op de scheidslijn van daling en opheffing. NW Nederland daalt: het is deel van het Noordzeebekken. Bekkens zijn grote schotelvormige dalingsgebieden als gevolg van tektoniek. Dat is hier vooral het gevolg van gebergtevorming (Alpine plooiing) die al zo'n 60 miljoen jaar aan de gang is.
Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Die plek ligt nét aan de andere kant van de datumgrens.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen wat zich in de zomer voordoet tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel - ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait in een bepaalde hoek in een baan rond de zon waardoor de Noordpool tijdens de zomermaanden naar de zon gericht is.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.