Vroeger was Nederland een schapenland, nu is Australië zo'n land: tegenover ongeveer 20 miljoen mensen staan op het zuidelijke continent 150 miljoen schapen. Bijna alle wol wordt uitgevoerd, en Australië is wereldwijd dan ook veruit de grootste wolexporteur.
Schapen hebben alleen aan hun onderkaak snijtanden. In Australië leven de meeste schapen. Schapen kunnen doodgaan als zij op hun rug liggen en niet meer op kunnen staan.
Schapen zijn herkauwende hoefdieren die behoren tot het geslacht Ovis, waartoe ook de moeflon en het dikhoornschaap behoren. De in het wild levende soorten hebben zich vanuit de berglanden in Midden-Azie verspreid over Zuid-Europa, Noord-Afrika en het westen van Noord-Amerika.
Nieuw-Zeeland is het derde wolproducerende en tweede wolexporterende land in de wereld. Er zijn ca.50 miljoen schapen en er zijn bedrijven die meer dan 12.000 schapen hebben.
Lamsvlees in de wei
In Nederland wordt ruim de helft van de schapen professioneel gehouden, de rest hobbymatig. Verspreid over bijna 8.500 bedrijven en vele hobbyboeren vind je zo'n 860.000 schapen. De meeste schapen houdt men voor het lamsvlees. Een klein deel is melkschaap.
Friesland herbergt tevens de meeste schapen van Nederland. Met 162 duizend dieren staat de provincie op eenzame hoogte, maar niet op het niveau van tien jaar geleden; toen waren er nog ruim 210 duizend schapen. In 2019 was de Friese schaapskudde met 8801 stuks gegroeid ofwel 5,7 procent.
Als gevolg van de invoering van de melkquotering in 1984 hadden veehouders grasland over dat niet overal geschikt is voor akker- of tuinbouw. In acht jaar tijd is toen het aantal schapen op landbouwbedrijven twee en een half keer zo groot geworden. Daarna nam het aantal echter weer af.
Wist je dat je in Nieuw-Zeeland sneller een schaap tegen zal komen dan een mens? Het land heeft namelijk ruim veertig miljoen schapen, tegenover ''slechts'' vier miljoen mensen.
Texelaar. Over de hele wereld zijn er meer dan 900 verschillende schapenrassen, maar op Texel domineert de Texelaar. Van de ongeveer 12.000 schapen op het eiland behoren er ongeveer 11.000 tot dat ras.
Op Texel wonen meer schapen dan mensen. Dat heeft een historische oorsprong, vroeger was er namelijk niet zoveel rijke weidegrond. De schrale grond was niet geschikt voor koeien, wel voor schapen. De Texelse schapen zijn gefokt voor het vlees, maar ook de wol is goed bruikbaar.
Op de heide bewijzen heideschapen hun nut bij het weggrazen van gras, bomen en struikjes die de heide anders zouden overwoekeren. Ook door hobbydierenhouders worden schapen veel gehouden. Schapen worden maximaal tussen de vijftien en twintig jaar oud.
De meest waarschijnlijke voorouders van het gedomesticeerde schaap zijn de moeflon (Ovis orientalis) uit Zuidwest-Azië en waarschijnlijk ook de argali (Ovis ammon) uit Centraal-Azië.
De prijs hangt sterk af van het ras en de leeftijd van het dier. De grootste kosten zijn de weide met omheining en de stal: Een stal kost ongeveer 2000 euro. Een weide van 0,5 ha huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
Meeste schapen in Friesland, grootste schapenbedrijven in Groningen. Schapen spelen een belangrijke rol bij het natuur- en landschapsbeheer en lopen vooral in de natuurgebieden, op dijken en langs de rivieren. Schapen worden daarnaast vooral gehouden voor de fokkerij en het vlees, en in mindere mate voor de melk.
Een mannetjes schaap wordt een ram genoemd en een baby een lammetje.
De uiteindelijk prijs voor het schaap zal €12,- per kilo netto zijn. Het gewicht van een heel schaap ligt vaak rond de 40-50 kilo. Van een halve schaap zal dit dus rond de 20-25 kilo liggen.
Het ras is dus al meer dan honderd jaar oud. Typische kenmerken van de Texelaar zijn de brede, sprekende kop, het ruim gebouwde lichaam, de fijne, dichte wol en het rustige, inschikkelijke karakter. De ooien worden gemiddeld zo'n 70 tot 80 kg en de rammen 90 tot 100 kg.
Huisvesting van schapen
Gemiddeld kan men 10 tot 15 schapen per hectare plaatsen. Dit komt neer op ongeveer 700-1000 vierkante meter per schaap. Één schaap heeft dus 700 à 1000m² grasoppervlakte nodig. De beschikbare oppervlakte hangt natuurlijk af van hoeveel aanvullend voer er wordt verstrekt aan de dieren.
Nederland telt 12.344 bedrijven waar schapen worden gehouden. Een gemiddeld bedrijf telt daarbij 84 schapen.
Ondersoorten. Gebaseerd op Wilson & Reeder (2005) en Fedosenko & Blank (2005) worden er doorgaans negen ondersoorten onderscheiden: Ovis ammon ammon (Linnaeus, 1758) – Altai-argali – het grootste schaap ter wereld.
Het schaap Het merino schaap is het grootste schapenras ter wereld.
Wales, dat is toch het land van zeshonderd kastelen en twaalf miljoen schapen? Ja, én het land waar kinderen 1001 dingen kunnen doen.
In Nederland zijn ongeveer 90 herders die zich bezighouden met heidebeheer. De verkoop van wol en vlees vormt ongeveer tweederde van hun inkomsten.
Ga je schapen houden, dan heb je een stuk grond nodig: 1 ha is genoeg voor 10 tot 15 schapen. Meer grond is aan te bevelen omdat de schapen dan geregeld verweid kunnen worden. Dit is van belang om besmetting met wormen tegen te gaan.
Hoe ouder het lam, hoe sterker die smaak. In Nederland vinden veel mensen die smaak te sterk. Schapenvlees wordt om die reden minder gegeten. Mensen die vanuit andere landen naar Nederland zijn gekomen, hebben een andere eetcultuur.