In Groot-Brittannië gold een spanning van 240 V. Tegenwoordig is de wereld verdeeld in een paar grote blokken, met in Europa 50 Hz en 230 V als standaard en in de Verenigde Staten 60 Hz en 120 V als standaard. Daarnaast zijn er ook diverse kleine landen met afwijkende spanningen.
De netspanning in Polen is 220 volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België.
In Turkije geldt een netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Turkije, want de netspanning (220 V) is ongeveer hetzelfde als in Nederland (230 V).
Het voltage in Amerika is 110 volt, wat anders is dan de 230 volt die in Nederland gebruikt wordt.
In Duitsland geldt een netspanning van 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Duitsland, want de netspanning (230 V) is hetzelfde als in Nederland. Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig.
De standaard netspanning in Spanje is 220v.
De type C stopcontacten (2.5A), geschikt voor de kleinere huishoudelijke apparaten zijn compatibel met stekkers van de types C, en in de geaarde stopcontacten van het Type F (16A) kun je gebruikmaken van stekkers van het type C, E en F.
Stroomvoorziening. Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
Elektriciteit in Suriname
De netspanning is 110 / 220 V en de frequentie is 60 Hz.
In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen. Ga jij op reis naar Frankrijk?
Zoals overal in Europa is het voltage in België 230 volt met een frequentie van 50 Hertz.
De netspanning is met 120 volt lager dan hier in Nederland en de frequentie is met 60 hertz wat hoger. Wanneer je op reis gaat naar Aruba heb je dus wél een reisstekker met omvormer nodig om al jouw apparaten op te laden.
Elektriciteit in Mexico
In Mexico worden de stopcontacten van type A en B gebruikt. De netspanning is 127 V en de frequentie is 60 Hz.
De netspanning (voltage en elektriciteit) in Japan is anders dan die in Nederland en België. De netspanning is 110 Volt met een frequentie van 50 Hz (in Tokyo) en 60 Hz (in West Japan). In hotels kunt u uw accu's en batterijen opladen.
Krachtstroom wordt gebruikt omdat daar meer elektrisch vermogen mee kan worden overgedragen dan met het lichtnet. Het gaat bij krachtstroom altijd om wisselstroom. In Vlaanderen wordt krachtstroom ook wel drijfkracht genoemd.
In Oostenrijk worden de stopcontacten van type F gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
Voor stopcontacten met rechthoekige gaten is een adapter van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Nee, in Noorwegen worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus je hebt geen speciale reisstekker of wereldstekker nodig om je telefoon op te laden of bijvoorbeeld je scheerapparaat te gebruiken.
In Frankrijk wordt stopcontacttype E gebruikt. Voor dit type heb je soms een reisstekker nodig. Soms passen de stekkers die wij gebruiken in dit stopcontact, maar wanneer de stekker geen 'pingat' heeft heb je wel een reisstekker nodig omdat het anders niet gaat passen.
De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard. Je platte Nederlandse stekkers kun je wel gebruiken in dit type stopcontact, maar je ronde stekkers helaas niet.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
In België verplicht het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) de aanwezigheid van een aarding. Hierop worden alle elementen aangesloten die een potentieel gevaar vormen, zoals: de stopcontacten. de lichtpunten van de elektrische installatie.
In de Filipijnen is type B de meest gangbare stekker. Met deze verloopstekker zet je jouw Nederlandse stekker eenvoudig om naar type B. In de Filipijnen gebruiken ze naast type B stopcontacten ook type A stopcontacten.
In tegenstelling tot de meeste landen in Europa, heb je in Zwitserland wél een reisstekker nodig. In Zwitserland maken ze namelijk gebruik van het type J. In dit stopcontact gaat een platte stekker met drie pinnen.
Voor je reis naar Finland is het niet nodig om een wereldstekker of verloopstekker mee te nemen. In Finland maakt men gebruik van dezelfde stopcontacten als in Nederland en België. Het voltage is 230 volt.
In Canada worden de stopcontacten van type A en B gebruikt. De netspanning is 120 V en de frequentie is 60 Hz.