Kies een mooie dikke tak uit de juiste houtsoort. Niet alle boomsoorten lenen zich voor een kattenboom. Het hout mag geen geur afgeven en mag in ieder geval geen houtwormen en andere diertjes aantrekken. Dus het hout mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn.
De natuurlijke krabpaal
Van nature is een kat gewend om zijn nagels te krabben aan een boom. Dus een houten krabaal van boomstam is beter. Een natuurlijk krabpaal bevat ook geen chemische stoffen.
Een kat zal het liefst op 'strategische' plaatsen krabben. Wanneer hij z'n territorium wil markeren kan dat bijvoorbeeld aan deurposten op ramen, of bij zijn etensplek of kattenbak. Verder krabt een kat graag aan ruwe ondergronden waarmee hij zijn nagels kan verzorgen, denk aan ruw tapijt, meubels, gordijnen en hout.
Om van je DHZ-project een echte krabpaal te maken, wikkel je een henneptouw rond de pot en lijm je dit vast - bij voorkeur met smeltlijm. Het touw moet stabiel zijn, zodat je katten zich echt kunnen uitleven. Voor extra stabiliteit kun je kiezelstenen in de pot doen. Let op: Daarna is de hele constructie erg zwaar.
De krabpaal moet lang genoeg zijn, zodat de kat zich helemaal uit kan strekken tegen de paal. Zorg er ook voor dat de krabpaal stabiel genoeg staat en niet omvalt, dit kan anders voor angst zorgen bij de kat. Krabpalen zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.
Dit begint als een kitten aan de borst van de moeder ligt te drinken om meer melk te krijgen. Volwassen katten kneden echter nog steeds vaak. Dit doen ze om troost en verzorging te zoeken. Ze voelen zich dus op hun gemak bij je, maar willen toch nog wat meer aandacht.
Sommige katten krabben langdurig aan het vloeroppervlak en er zijn zelfs katten die voorwerpen zoals handdoeken en kleedjes naar de voerbak slepen. De meest voor de hand liggende verklaring is dat katten in het wild hun prooi vaak begraven. Zo houdt ze haar territorium schoon en kan ze een hapje voor later bewaren.
Het wrijven met de voetkussentjes over de grond naast het eten is inderdaad territoriumgedrag. Tussen de voetkussentjes zitten geurklieren die hij bij het wrijven gebruikt om zijn geur eraan te geven.
Natuurlijk kan een kat in principe overal aan krabben. In de natuur krabben katten bijvoorbeeld aan bomen. Het is dus niet per se nodig om een krabpaal te kopen. Echter, de kans is vrij groot dat de kat zijn nagels in meubelstukken gaat zetten, wanneer er niet een duidelijke plaats is waar hij mag krabben.
Allereerst kun je het beste kijken naar welke kat u zelf heeft. Als u een wat grotere kat heeft, is het logisch dat u voor een wat grotere krabpaal gaat. Heeft u een kleinere kat, dan kan een krabplank of kleine krabpaal al voldoende zijn.
Gewoon de paal insmeren met een kwastje en lijm en dan het touw eromheen wikkelen. Kijk naar een houtlijm of voedselveilige lijm. Zoals die van Titebond. En voor dubbelzijdig tape kan je tapijttape gebruiken.
Miauwen als gevolg van honger
Dan is hij waarschijnlijk aan het bedelen om eten, zelfs als het niet de gebruikelijke etenstijd is. Sommige katten kunnen erg luidruchtig worden als ze denken dat het tijd is om gevoerd te worden. Dit kun je het beste oplossen door de kat simpelweg geen eten te geven wanneer hij miauwt.
Speels gedrag
Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.
Katten kunnen veel redenen hebben om te rollen, zij lijken te rollen als uitnodiging tot interactie, zelf verzorgingsgedrag, markeergedrag, voortplantingsgedrag, stressreductie, spelgedrag, defensief gedrag, agressiedempend gedrag, rollen in catnip etc.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Verder helpt het om de kat direct op de krabpaal te zetten op het moment dat hij gaat krabben aan de bank bijvoorbeeld. Blijf de kat afstraffen als hij krabt aan iets waar hij niet mag krabben. Op deze manier leert de kat dat het alleen is toegestaan om aan de krabpaal te krabben.
Verplaats de krabpaal dan naar een andere plek, bij voorkeur een plek waar je kat nu al vaak en graag krabt. Leg speeltjes en kattensnoepjes op de krabpaal en maak gebruik van geuren om de krabpaal aantrekkelijk te maken. Laat de kat vervolgens zelf bepalen wanneer hij eraan krabt.
Als de krabpaal beweegt, voelt de kat zich absoluut niet veilig. Hierdoor zal hij de krabpaal mijden en gewoon aan de bak gaan krabben. De meeste krabpalen zijn verticaal. Dit is zo omdat de meeste katten van verticaal krabben houden.
Hoe veel sisal touw voor krabpaal? Voor een katten krabpaal met een diameter van 10 cm gebruik je de volgende berekening: 10 cm x 3,14 = 31,4 cm. De paal is twee meter hoog, 2000 mm.
Is een krabpaal of krabplank ook noodzakelijk voor een kitten? Deze vraag wordt vaak gesteld en het antwoord is: Jazeker. Juist voor een kitten is het ook erg belangrijk om te kunnen krabben en klimmen. Het hoort bij de ontwikkeling.
Let er op dat katten van bijv. het kattenras Maine Coon of Ragdoll een krabpaal nodig hebben met een dikke paal (ook als ze kitten zijn). De krabpalen van Natural Paradise hebben een extra dikke sisalstam.