Voor de meeste klussen binnen is zacht hout (zoals vuren en grenen) heel geschikt. Alleen op plekken waar hout blootgesteld wordt aan vocht en buiten kun je beter (Europees) hardhout kiezen. Er is ook verduurzaamd hout, daarbij is zachter hout zó bewerkt dat het beter tegen invloeden van buitenaf kan.
MDF. MDF bestaat uit gedroogde, gemalen houtvezels die met hars onder druk tot een plaat geperst zijn. Deze kant en klare planken zijn in vele formaten beschikbaar en eventueel al met een witte of zwarte grondverf erop. MDF wordt het meest gebruikt voor meubels, zoals een kast of bureau binnenshuis.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten. Grenen en vurenhout zijn de meest voorkomende houtsoorten als het gaat om houten wandplanken. Als je voor een hoogwaardige uitstraling wilt gaan kun je kiezen voor een wandplank van eikenhout.
Tafels zijn meestal te verkrijgen in de houtsoorten: Eiken, Grenen, Vuren, Teak en Kersen. Andere houtsoorten die minder voorkomen maar wel erg mooi zijn: Noten en Maple. Er is dus heel veel keus in het kiezen van een houtsoort voor een eettafel.
En hoewel beide houtsoorten geschikt zijn om meubels van te maken die een leven lang meegaan, is acaciahout de beste keuze als je gaat voor stevigheid en kwaliteit. Dat zie je terug in de luxe uitstraling, maar ook in de prijs.
Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Houtsoorten die geschikt zijn voor meubelmakers en interieurbouw. Hout algemeen: Noten, Kersen, Eiken , Mahonie, Grenen, Tulpenboom, Plantage teak, Berken, Beuken, Essen, Esdoorn, Iepen, Lariks.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Een plank voor lichte belasting is 3 cm dik.Een plank voor zware en extreme belasting is 5 cm dik.Een plank voor nis bevestiging is 5 cm dik. Indien u een afwijkende dikte wenst kunt u hiernaar vragen.
Een van de voordelen van Hardhout is dat het over het algemeen duurzamer en sterker is dan Douglas hout. Hardhout is van nature bestand tegen vocht en insecten en kan ook behandeld worden om de levensduur te verlengen en de kleur te behouden.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken. Deze groene plaat is geïmpregneerd.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.
Vuren. Vuren is de meest gebruikte naaldhoutsoort in ons land en wordt vooral toegepast in de bouw. Vuren wordt vaak constructief toegepast.
Het duurste plaatmateriaal van hout is ebbenhout. Dit materiaal is een duur materiaal omdat het hard en moeilijk te bewerken is. Het is ook erg duur om aan te schaffen. Ebbenhout wordt vaak gebruikt voor het maken van muziekinstrumenten, meubilair en kunstwerken.
In huis kun je vaak prima eiken, vuren- of grenenhout gebruiken.Voor buiten is – afhankelijk van de toepassing - Europees hardhout, gemodificeerd hout of een zachtere houtsoort goed. Hardhout uit Europa is voor het milieu een betere keuze dan tropisch hardhout en kies sowieso altijd voor hout uit duurzaam beheerd bos.
Kwalitatief zijn verscheidene houtsoorten geschikt als keukenmateriaal: eik in een lichte of donkere tint, perenhout, kersenhout, mahonie, notenhout, esdoorn, teak, wengé, zebrano en beuk. De verschillen tussen deze soorten zijn vooral esthetisch.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks.De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Zo is de kleur van iroko nagenoeg hetzelfde als de kleur van eiken, beide een typerende geelbruine kleur. De houttekening van eikenhout is iets meer golvend dan die van iroko. Eikenhout en iroko wegen ongeveer evenveel. Met een gewicht van 650kg/m3 is iroko een relatief lichte houtsoort.
Eikenhout is gevoelig voor blauwschimmel. Deze tast het hout en de kleur van het hout aan. Door te impregneren met een schimmelwerend product voorkom je dit probleem, bijvoorbeeld Jotun Visir Klar.
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen.