Alle houtsoorten krimpen en zetten uit, het is nu eenmaal een levend materiaal. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal veel sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar en Lariks. Teak trekt het minste krom.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
Als de deur vast zit de binnen en de buiten kant goed nat maken en houden. Dus spuit met een planten spuit de deur aan de binnen/buiten kant nat en doe dit ongeveer een dag. laat nu nog een dag de wigjes zitten zodat hij weer wat kan drogen. haal na twee dagen de wijes er weer tussen uit en het klosje ook.
Eigenschappen acaciahout
Acaciahout is daarnaast dicht en hard, wat ervoor zorgt dat het hout moeilijk te bewerken is, omdat het niet buigzaam is. Dit zorgt er direct voor dat het hout zwaar en massief aanvoelt, wat de meubels tot echte eyecatchers maakt.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
OSB is prima geschikt. Blijft de plaat in het zicht? Dan is Underlayment meer geschikt. Een OSB en Underlayment zijn even sterk, OSB is door zijn uiterlijk wat goedkoper.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.
Op kromtrekken is een afwijking tot 10 mm acceptabel. Maar als de afwijking minder is, kunt u als bouwondernemer de klacht toch niet altijd afwijzen. De beperkte garantietermijn op het kromtrekken geldt alleen als er geen hinderlijke gevolgen zijn.
Onder invloed van (bouw)vocht kan uw deur krom trekken. Mocht na een volledig stookseizoen de kromming meer zijn dan 10 mm ten opzichte van de middelloodlijn, dan kunt u via uw leverancier van de deur een klachtmelding doen bij de fabrikant van uw deur. De fabrikant zal uw klacht in behandeling nemen.
Kromtrekken van hout vindt plaats als planken recht door de structuur worden gezaagd (dan krijg je de zogenaamde “vlammen”). Deze manier van zagen wordt ook wel dosse zagen genoemd. Als het gezaagde hout droogt krimpt het spinthout meer dan het kernhout en gaat het hout kromtrekken.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
Een meubel kan ook van 'gewone' mdf gemaakt worden, maar dit is wat korrelig van structuur en is dus niet helemaal glad. Verder moet dit materiaal altijd eerst 2x gegrond en 2x geschuurd worden voordat het echte afwerken kan beginnen. Het eindresultaat voelt wat korrelig aan als je er met je hand overheen gaat.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Zowel douglashout als larikshout zijn duurzaam en erg geschikt voor buitengebruik. Door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig is in dit hout zijn ze als het ware op een 'natuurlijke manier' geïmpregneerd (lees beschermd) tegen weersinvloeden.
Red class wood is een nieuwe geïmpregneerde naaldhout "houtsoort" met de looks van Lariks Douglas hout, zonder de negatieve eigenschappen van Lariks Douglas hout. Zo is Red class hout vormvast doordat het kunstmatig is gedroogd. Krimp en uitzetting van het hout worden hierdoor sterk verminderd.