Het is belangrijk dat ook het wijnglas voldoende zuurstof toevoegt. Er wordt bij deze wijn gekozen voor een glas met een grote ballon. De Grandioso is bijvoorbeeld prachtig om de Barolo in te schenken. Het glas zorgt voor voldoende zuurstof vanwege de grote ballon.
Het beste glas voor primitivo is een slank, bolvormig glas, een 'normaal' glas voor rode wijn. Bewaren: primitivo is een wijn met medium tannine, wat zorgt voor een medium bewaarpotentieel.
Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur. Er wordt soms al Barolo aangeboden van een tientje, maar koop die niet.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Barolo te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren.Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Bij een top wijnjaar, denk aan 2010 of 2016, krijg je een Barolo die super goed in balans is, met diepe smaken van rood fruit, stevige tannines, en die typische aroma's van rozen en aardse tonen. Maar in een minder goed jaar kan de wijn wat strakker en minder complex zijn.
Zonder voedsel: Barolo wordt over het algemeen niet aanbevolen om puur te drinken , vooral niet als de wijn jong is, omdat de tannines en de zuurgraad dan overweldigend kunnen zijn.
Veel wijnhuizen brengen hun flessen na 3 jaar op de markt. Voordat een Barolo gedronken kan worden moet deze in theorie minimaal 5 jaar oud zijn, in de praktijk kunnen de meeste Barolo's echter het beste gedronken worden als ze ongeveer 10 jaar oud zijn, daarna zijn de zware tannines zachter vanwege het verouderingsproces.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
Alle Barolo-wijnen hebben een relatief hoog tanninegehalte en zuurgraad, met veel smaak die wordt gegeven door het eikenhout van de vaten waarin de wijn rijpt. Het resultaat is een volle wijn met een klassiek "teer en roos"-aroma, met extra smaken van truffels, chocolade, gedroogd fruit, eucalyptus en leer .
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Rode Primitivo en Zinfandel zijn twee wijnen die, hoewel ze onder verschillende namen bekend staan, feitelijk afkomstig zijn van dezelfde druivensoort.
Serveersuggesties
Iedereen weet dat rode wijnen op kamertemperatuur geserveerd moeten worden. Toch koelt onze Meester Wijn soms, en dan vooral op warme zomerdagen, sappige rode wijnen zoals deze een halfuurtje of zo in de koelkast .
Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is.
Over het algemeen is dit geen vintage die tientallen jaren keldering nodig heeft om zijn hoogtepunt te bereiken; maar voor de beste wijnen (waarvan er veel zijn) wordt geduld beloond. Of u uw '18's nu drinkt of in de komende jaren, het is onmogelijk om niet verleid te worden door deze charmante, geparfumeerde wijnen.
De wijn heeft een robijnrode kleur en een complex smaakprofiel met tonen van rood fruit, specerijen, tabak en leer. Barolo is ook een wijn die beter wordt met de tijd, waardoor hij nog meer waardevol wordt naarmate hij ouder wordt. Ten derde is Barolo een wijn die perfect aansluit bij veel verschillende gerechten.
Jonge Barolo, die doorgaans zo'n 3-4 jaar rijpt, kan baat hebben bij decanteren om de tannines te verzachten en toegankelijker te maken . Oudere Barolo, die meer tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen, hoeft mogelijk niet zo vaak te worden gedecanteerd, omdat deze mogelijk al zacht en rond is.
Barolo is een wijn die geproduceerd wordt in de gelijknamige appellatie. Het is te vinden in de regio Piemonte in Noord-Italië en mag uitsluitend gemaakt worden van de Nebbiolo-druivensoort .
Een volle Barolo of Claret is niet geschikt voor een koeler met ijsblokjes , maar lichtere varianten zoals Pinot Noir en Gamay (de druif waarvan Beaujolais wordt gemaakt) zijn klassieke druiven om gekoeld te serveren.
Smaak: rijk; de tannines zijn rond maar nog steeds levendig; over het algemeen is deze wijn harmonieus en aanhoudend met tonen van rijp fruit en vanille. Eetsuggesties: rood vlees, gebraad, oude kaas, pasta met vleessaus. Serveertemperatuur: 16-18 °C / 61-64 °F .
De aardse tonen en hoge zuurgraad van Barolo balanceren de robuuste smaken van gerechten zoals Rib Eye Steak, Prime Rib of Venison Stew . Bovendien vult het de malse, sappige kenmerken van Osso Buco, Veal Chops of Roasted Goose aan. Zelfs comfortfoods zoals Cottage Pie vinden een perfecte partner in Barolo.
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.