Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Een kind van 1 jaar mag niet alles eten en dat geldt ook voor grote hoeveelheden zout. Zout is vaak te vinden in kant-en-klare producten of soepen uit zakjes. Ook broodbeleg is een punt van aandacht. Smeerkaas, leverworst en paté zijn producten die een kind van 1 jaar nog niet mag eten.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
Vanaf nu kan je een aantal fruitsoorten geven die pitten bevatten of een moeilijkere structuur (velletjes, vezelig) hebben zoals: druiven, kersen, bessen en ananas. Als je kind al goed kan kauwen, kan je proberen om fruitpap te vervangen door een portie fijngesneden fruit.
Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen3. Om deze reden, en vooral als je baby al eerder op zure voedingsmiddelen reageerde, raden we je aan om pas vanaf 8 – 12 maanden kiwi's aan zijn dieet toe te voegen.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
We adviseren om maximaal 3-5 MAISFINGERS per dag te geven.
Lijkt jouw kindje al zin te hebben in komkommers of cherrytomaatjes? Hij zal deze producten binnenkort zonder problemen kunnen eten, maar pas vanaf 12 maanden, wanneer hij goed kan kauwen! Vanaf 10 maanden kan je hem druiven geven.
Kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je baby. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Wacht met het geven van deze groenten totdat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken.
Je geeft beter geen yoghurt aan baby's omdat het te rijk is aan eiwitten.
MELK EN MELKPRODUCTEN
Chocolademelk, fristi, vruchtenyoghurt, vla, kinderkwark en andere kindertoetjes kun je het beste niet geven, omdat hier veel suiker in zit. De kans is groot dat, wanneer je kindje dit heeft geproefd, hij zijn gewone melk niet meer wilt. Dit geldt overigens ook voor drinken.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
En baby's kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap. Uit voorzorg adviseren we wel om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan kinderen. Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten. Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt.
Citrusvruchten: Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit en citroenen zijn zuur en moeilijk te verteren voor de gevoelige maag van een baby. Je baby zal waarschijnlijk niet zo heel blij reageren als je citrusvruchten aanbiedt, dus het is beter om hier nog even mee te wachten tot je kindje wat ouder is.
Vanaf 9 maanden kan je een droog kinderkoekje geven, maar eigenlijk heeft een kind hier nog geen behoefte aan. Er bestaan bovendien gezonde alternatieven, zoals een rijstwafel of een broodkorstje. Varieer voldoende met andere gezonde tussendoortjes. Denk in het begin aan zacht wegsmeltende koekjes, eerste babykoekjes.
Leeftijd van de baby: Baby's jonger dan 6 maanden hebben over het algemeen nog geen vast voedsel nodig en hebben voldoende aan uitsluitend borstvoeding of flesvoeding. Rijstwafels kunnen worden geïntroduceerd als aanvulling op vast voedsel vanaf ongeveer 7 maanden oud.
Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.
Zijn kiwi's voedzaam
Een kiwi bevat 166 % van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Dit is ook veel meer dan andere fruitsoorten. Naast vitamine C voorziet het je baby met kalium, ongeveer dezelfde hoeveelheid als banaan, vitamine A, vitamine E, calcium en folaat.
Fruit met haartjes, zoals aardbei en kiwi etc echt pas geven vanaf 1 jaar. Dit omdat deze echt hoog gevoelig/allergeen opwekken bij je kindje door een bepaalde stof.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Start met enkele lepeltjes groentepap.Laat je kind zelf aangeven hoeveel groentepap het wil eten. Als je kind stopt na enkele hapjes, zal je nadien nog melkvoeding moeten geven. Gaat het eten van groentepap goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
De meeste baby's krijgen tussen de 4 en 6 maanden oud de eerste hapjes. Dit is dan ook de periode waarin je voor het eerst de smaak van frambozen bij je baby kan introduceren. Geef geen frambozen voordat je baby 4 maanden oud is, de darmen zijn dan nog niet goed ontwikkeld om vaste voeding aan te kunnen.