Drakenfruit wordt ook wel pitaja of drakenvrucht genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit.
Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht. De rode zoete drakenvrucht is aan de buitenkant rozerood van kleur.
Pitahaya's smaken het best als ze vers en koud gegeten worden. Het vruchtvlees is perfect voor gebruik in salades, desserts en cocktails of als garnering. De schil is niet eetbaar.
Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade. In een saus bij wit vlees is de vrucht ook lekker.
Waarom is de pitahaya goed voor je gezondheid:
De pitahaya bevat veel folaat (vitamine B11) en kalium en is rijk aan vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt. Het aanbod is echter, zeker in Nederland (nog) zeer beperkt. Hier -in Duitsland, waar de aanvoer van deze vrucht veel groter lijkt dan in Nederland - zie ik ze meestal tegen het begin van de zomer, en soms rond de kerst.
Bij Groentebroer.nl kun je heerlijke gele pitahaya bestellen. Gele pitahaya is een ovale cactusvrucht met een knalgele, geschubde schil. Het vruchtvlees van een gele pitahaya is wit en bevat vele kleine zwarte pitjes die eetbaar zijn.
Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit. Het aromatische vruchtvlees van de witte zoete drakenvrucht zit vol eetbare kleine zwarte pitjes en doet denken aan kiwi.
Dragon fruit is heel geschikt om te verwerken in smoothies, salades of met ijs. Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog.
Pitaja, ook wel drakenvrucht of dragon fruit genoemd, is een exotische vrucht die vooral in Azië veel wordt gegeten. De vrucht groeit van nature vooral in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels groeit pitaja overal.
De smaak is iets vergelijkbaar met die van kiwi's, alleen dan wat zoeter. Dragon fruit kan je op verschillende manieren eten. Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden.
Mediterraan Drakenfruit (Dragon Fruit / Pitaja) kopen en bestellen - Vanaf € 12.99 in pot!
Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving. Hij kan in bomen klimmen dankzij de luchtwortels die aan de stengels verschijnen. Het is een nachtbloeier met heel grote, gele, geurende bloemen van 30 cm lang en 15 cm in diameter.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
Pithaya's | De pitahaya of dragon fruit, de woestijnvrucht. Een fijn vel geschubd, daarom ook drakenfruit genaamd, is purper of geel van kleur. Een wit vruchtvlees met zwarte kleine pitjes die eetbaar zijn.
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Waarom is de papaja goed voor je gezondheid:
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed.
Gebruik een scherp mesje om het fruit te snijden. De witte binnenkant lijkt op een kiwi, met kleine zwarte zaadjes door het vruchtvlees verspreid. Schep het vruchtvlees uit de vrucht. Haal een lepel langs de schil om het vruchtvlees los te maken.
Het vruchtvlees aan de binnenkant van het drakenfruit is heel sappig. Het is een fruitsoort met een zoete smaak. Sommigen vinden de smaak een beetje flauw terwijl anderen er juist verzot op zijn. Veel mensen zeggen dat de vrucht een beetje aan de smaak van kiwi of meloen doet denken.
Deze planten komen van nature voor in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze ook gekweekt in Zuidoost-Azië in landen als Indonesië, Maleisië, Vietnam, Thailand, Filipijnen en het zuidoosten van China en Taiwan.
Drakenfruit is de vrucht van een cactussoort. De vrucht is afhankelijk van de soort donkerrood, geel of roze van kleur en heeft een ovale vorm. Het gewicht is gewoonlijk 150 tot 600 gram, maar er zijn zelfs vruchten die 1 kilo wegen. De schil is een met schubben bedekte dunne, zachte korst.
Bosbessen, bramen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen bulken van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke gezondheidseffecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, dan is het gehalte aan anthocyanen op z'n hoogst.