Citrus is in Zuid-Afrika het belangrijkste handelsproduct voor Nederland, gevolgd door tafeldruiven, appels, peren en abrikozen. Twee derde van alle citrus uit Zuid-Afrika komt via Rotterdam de Europese Unie binnen.
Bekende plantensoorten, zoals de vuurpijl, gladiool, fresia, tuber-roos en zelfs de 'oerhollandse' huis-tuin- en keukengeranium komen allemaal uit Zuid-Afrika.
Tegenwoordig is Zuid- Afrika een belangrijk exporteur van (sub)tropische groenten en fruit. Uit de Oost-Transvaal komen mango's, papaya's, bananen en thee. Natal is sterk in suikerriet en avocado.
De nationale bloem is de (reuzen)protea. Maar ook verschillende bekende plantensoorten komen uit Zuid-Afrika, waaronder de vuurpijl, gladiool, fresia en geranium. De fijnbosstreek en het Kaapse Plantenrijk in het zuidwesten van Zuid-Afrika is wat de plantenwereld betreft de meest bijzondere streek.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Deze Zuid-Afrikaanse schone mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje, want de koningsprotea (Protea Cynaroides) is de nationale bloem van Zuid-Afrika.
Ook is de springbok benoemd tot het nationale dier van Zuid-Afrika en wordt het dier hierdoor meer gerespecteerd en beschermd.
Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika. Alle verschillende smaken die je tegelijk proeft maakt het echt een feestje om te eten!
Het land staat bekend om de vele wildparken met daarin allerlei bijzondere dieren zoals de olifant en de neushoorn. Maar ook om steden als Kaapstad en Johannesburg. De bekendste Zuid-Afrikaan is Nelson Mandela, die na een periode van gevangenschap tijdens de Apartheid de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd.
In 1910 werden Transvaal, de Kaapkolonie, Oranje Vrijstaat en Natal verenigd en was de Unie van Zuid-Afrika een feit. De leiding kwam in handen van Louis Botha, de eerste premier van het land. De unie werd een Britse kolonie.
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
De bijnaam van Zuid-Afrika is de “Regenboognatie” en het is het enige land in het continent waar het homohuwelijk legaal is.
Rozen zijn ongetwijfeld de populairste bloemen ter wereld. Ze maken een geweldig mooie indruk met hun schoonheid, hun intense kleur en hun geur. Denk je aan rozen? Dan denk je aan de liefde.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Naast toast hebben accommodaties vaak yoghurt met muesli/cruesli en vers fruit staan. Als je geluk hebt krijg je wat extra's, zoals een mandje met muffins of afgebakken broodjes. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets tussen zit wat je lekker vindt.
Het prijspeil van Zuid-Afrika ligt lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 1 of 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 3 euro en voor een biertje 1.50 tot 2 euro. Een lunch kost tussen de 4 en 6 euro en voor een 3-ganger diner moet u rekenen op 12 tot 15 euro per persoon.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.