De quokka lijkt altijd te lachen, maar eigenlijk is dit gewoon de vorm van hun mond. Vergelijkbaar met de luiaard, die ook altijd vriendelijk lacht. Wanneer quokka's het warm hebben doen ze hun mond open en steken ze hun tong uit, net als honden.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
De Quokka kost rond de 25 euro.
De quokka heeft geen natuurlijke vijanden en ze hebben in de loop der tijd hun angst voor mensen verloren. Ze komen heel dichtbij en zijn daardoor een populaire toeristische attractie geworden. Tennisser Roger Federer met een quokka.
Wist je dat hyena's kunnen lachen? Nou ja, het klink als gelach, maar eigenlijk is het een soort schreeuwen. Aan dit geluid herkennen de dieren elkaar.
Het gelukkigste dier ter wereld? Dat is de quokka! De quokka is een wallaby, oftewel het zusje van de kangoeroe. Mocht je de quokka als huisdier willen hebben, dan moet je wel even in Australië gaan wonen.
Een wallaby koopt u bij een fokker. Let goed op of alle dieren er gezond en schoon uitzien, levendig zijn en of de huisvesting schoon is. U kunt een wallaby kopen vanaf ongeveer 200 euro. Voor 25 kilogram kangoeroebrokken betaalt u vanaf zo'n twintig euro.
De Quokka lacht waarschijnlijk niet naar je
We weten het niet, het kan zijn dat het gewoon de manier is waarop de bek van de quokka gevormd is. Ze openen ook hun mond om te hijgen, net als honden, wanneer ze heet worden, de glimlach lijkt dan nog groter.
Quokka's offeren hun eigen jong
Terwijl de meeste diersoorten de confrontatie aangaan om hun jongen te beschermen, ziet de quokka dat niet zo zitten. Wanneer ze in gevaar zijn, gooien ze met gemak hun jong uit de buidel. Deze zal vervolgens gaan piepen en zo de aandacht trekken van het roofdier.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Het varken staat absoluut op nummer één van de meest schone dieren wereldwijd. Niet dat ze zichzelf kunnen wassen, hier hebben ze een modderbad voor nodig. Zo op het eerste oog lijkt dit modderbad heel vies maar dat is het niet.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
De quokka, een wallaby ter grootte van een teddybeer die alleen in het zuidwesten van Australië voorkomt, blijkt kwetsbaar op het vasteland, waar hij te maken krijgt met invasieve roofdieren en habitatverlies. Maar op Rottnest Island, voor de kust bij Perth, groeit de quokka-populatie als kool.
Deze kangoeroe, welke als wetenschappelijke naam Setonix brachyurus heeft, is volwassen op een leeftijd van ongeveer anderhalf ? twee jaar en kan in het wild tot 10 jaar oud worden.
De quokka weegt 2,5 tot 5 kg en is 40 tot 54 cm lang, met een relatief korte staart voor een buideldier, 25 tot 30 cm lang. Zijn grofharige vacht is grijsbruin op de rug en wordt bleekgeel onder de buik. Het is een gedrongen dier, met ronde oren en een korte, brede kop. De levensduur is 5 tot 10 jaar.
Vroeger was kangoeroevlees veel populairder. De aboriginals en de Europese migranten zagen de kangoeroe als een smakelijk maaltje en gezonde voedselbron. In de twintigste eeuw begon het kangoeroevlees haar populariteit te verliezen. Maar de laatste jaren wordt het vlees weer meer gebruikt voor menselijke consumptie.
Wallaby's zijn toegestaan in Nederland. De tamme, kleine kangoeroe is niet aaibaar, eet niet uit je hand en wil ook niet geknuffeld worden, maar dat weerhoudt sommige mensen er niet van ze als huisdier te houden. Het is alleen te hopen dat het dier niet uit zijn verblijf ontsnapt.
In Nederland leven naar schatting duizend kangoeroes. Er is geen registratiesysteem. De dieren kunnen worden aangemeld bij de Vereniging van Parkdierenliefhebbers (www.parkdierenvereniging.nl ).
De vossen waren al wat tammer dan hun wilde voorouders. Sinds het begin van de 20ste eeuw werden deze vossen al gefokt, waardoor de eerste stappen van het domesticatieproces al waren gezet. Vervolgens werden de tamste vossen steeds gekozen om zich voort te planten, in een zeer strenge selectie.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Dit zijn enkele van de huisdieren die je in Nederland niet mag houden: Civetkat, lynx, Serval en overige wilde katten.