De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur.
Mozzarella wordt gemaakt van melk. De meeste mozzarella in de Nederlandse winkels is gemaakt van koemelk.De originele Italiaanse mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk. Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd.
Authentieke mozzarella is een verse Italiaanse kaas die - in tegenstelling tot veel andere kazen - niet van koemelk maar van buffelmelk gemaakt wordt. Die melk wordt gestremd, in stukken gesneden, vermalen en gekookt.
De meest voorkomende Mozzarella is gemaakt van koemelk waardoor deze een frisse smaak heeft.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Nederlandse buffels
De buffels in Nederland leven in stallen met ligboxen en hebben toegang tot een weide. Ze mogen hun hoorns houden en de stiertjes krijgen ook een bestaan. Mozzarella uit Nederland krijgt daarom een dierenwelzijnsscore van 6,5; een stuk hoger dan de Italiaanse.
Er zijn twee soorten mozzarella: mozzarella di bufala en mozzarella van koemelk. Buffelmozzarella is een helderwitte bol van melk van de waterbuffel met een stevige structuur en romige, volle smaak. Omdat mozzarella steeds populairder werd, werd er op een gegeven moment ook melk van de koe gebruikt.
Feta is een harde (en overigens ook witte) kaas die geproduceerd moet zijn in Griekenland. Feta wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk en vervolgens bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen.
Ter vergelijking: Voor 1 kilo Goudse kaas wordt ongeveer 9 a 10 liter melk gebruikt, voor 1 kilo feta of mozzarella ongeveer 5 tot 8 liter en voor een kilo hüttenkäse 4 liter.
Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas. Mozzarella met niet te veel verzadigd vet (maximaal 1,4 gram per 100 gram mozzarella) staat zelfs in de Schijf van Vijf [1].
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Mozzarella is een verse kaas, dit betekend dat de kaas niet gerijpt wordt. Men voegt stremsel aan de melk en daardoor splitst deze zich in een vloeibaar en een vast deel. De wrongel en de wei. De wrongel wordt verhit en daardoor ontstaat een soort touwachtige en elastische structuur.
Mozzarella wordt verkregen door toevoeging van stremsel aan (buffel)melk. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten uit de melk gaan samenklonteren en zich afscheiden van het melkvocht. De ontstane wrongel wordt vervolgens in kokend water met een stok tot een dikke, elastische massa gedraaid.
Kaas wordt gemaakt van de melk van bijna alle gedomesticeerde herbivoren, dat is in verreweg de meeste gevallen van koe-, geiten- en schapenmelk.Verder wordt kaas ook gemaakt van buffel-, paarden-, kamelenmelk, rendierenmelk en jakmelk.
Veel diersoorten worden gehouden om melk te produceren voor de menselijke consumptie. De belangrijksten zijn koeien, buffels, schapen (ooien), geiten, paarden(merries), ezels en kamelen. Deze dieren zijn de basis van de commerciële melkproductie in diverse delen van de wereld.
Echter bij de zachte (wei)kazen zoals Ricotta, Hüttenkäse, Mozzarella etc. stopt deze verzuring van de kazen tijdens het productieproces en wordt vaak nog een chemische verzuring toegepast. Deze kazen bevatten vaak tot 3% lactose.
Mozzarella bevat flink wat vitaminen, per 100 gram zelfs 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Ook vitamine B1 (2,7%), B2 (18%), B3 (2,5%), B6 (6,7%), B11 (6,7%) en B12 (60,7%) komen rijkelijk terug in deze kaas. Daarnaast bevat het kleine hoeveelheden vitamine D, E en K.
Onze experts waren het er unaniem over eens: buffelmozzarella is lekkerder dan koemelkmozzarella. Van de 7 buffelmozzarella's waren er 2 duidelijk favoriet bij zowel de experts als het consumentenpanel.
Kaas bestaat voor het grootste gedeelte uit melk. Voor 1 kilo kaas is maar liefst 10 liter melk nodig. Een koe in de wei eet per dag circa 80 kilogram gras en kan tot wel 150 liter water per dag drinken.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Halloumikaas wordt gemaakt met een mengsel van schapen-, geiten- en koeienmelk. Berloumi is een Belgische grillkaas van het type halloumi, gemaakt van lokale koeienmelk. We maken ook een Berloumi Geit die uitsluitend gemaakt is van geitenmelk en een biologische Berloumi die we maken met lokale biologische melk.
De meest authentieke burrata wordt gemaakt met buffelmelk, maar met koemelk kan ook. Burrata wordt gemaakt van mozzarella. De eerste vormt namelijk het omhulsel van de tweede. De verse mozzarella dient dus als het ware als zakje voor een mengsel van room en fijne restanten van de mozzarella.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
'Echte' mozzarella is Italiaanse Mozzarella di Bufala Campana. De traditionele delicatesse is vrij duur, omdat buffels weinig melk produceren. Maar de prijs is niet de (enige) reden om het zachte bolletje kaas links te laten liggen.