Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Dieren die het minst oud worden
Een bekend voorbeeld hiervan is de eendagsvlieg. Hij leeft enkele uren tot maximaal 14 dagen. Gelukkig brengt hij meer tijd als jeugdig exemplaar door dus dat hij slechts één dag leeft klopt ook niet helemaal.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
De gewone huisvlieg leeft al veel korter dan dat, met een maandje of 5. Toegevoegd na 4 minuten: Herstel : de eenvagsvlieg die ook onder die naam als groep wordt aangeduid, heeft geen larve-en popstadium, maar brengt het grootste deel van zijn leven door als nymf - net als bijvoorbeeld vlooien en luizen).
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
Ze leven het grootste deel van hun leven onder water maar zodra ze uit het water komen zijn ze letterlijk ten dode opgeschreven want ze kunnen in dat stadium niet meer eten. Het volwassen stadium heeft enkel de voortplanting als doel en ze leven daarom slechts enkele uren tot enkele dagen.
De Turritopsis dohrnii, de onsterfelijke kwal is een dier waarvan je zou kunnen zeggen dat het werkelijk onsterfelijk is. Volgens National Geographic heeft het dier de mogelijkheid de ouderdom om te draaien. Als de kwal gewond raakt of ziek begint te worden dan gaat het dier drie dagen in een poliep status.
Ongeveer 600 miljoen jaar geleden gingen sommige eencelligen nauw samenwerken en vormden samen een meercellig organisme: het eerste dier. Onderzoekers denken dat het een soort spons was.
Krokodillen zijn fascinerende dieren. Ze bestaan al sinds de tijd van de dinosaurussen, en hebben zichzelf sindsdien geperfectioneerd tot de ultieme moordmachines. Ze zijn meesters in camouflage, supersterk, en als het nodig is kunnen ze lange tijd zonder eten.
Het varken staat absoluut op nummer één van de meest schone dieren wereldwijd. Niet dat ze zichzelf kunnen wassen, hier hebben ze een modderbad voor nodig. Zo op het eerste oog lijkt dit modderbad heel vies maar dat is het niet.
Het konijn
Vaak wordt zo'n knuffelbaar knaagdier gekozen voor de (klein)kinderen: tam, heel aaibaar en makkelijk hanteerbaar. Een konijn kan bovendien gewoon in huis wonen (als ie maar een eigen kooi/plek heeft) en zelfs zindelijk gemaakt worden. Maar hij heeft wel veel verzorging en aandacht nodig.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Bij honden die worden geboren met een blauwe tong of blauwe vlekken op de tong gaat het om een goedaardige verkleuring door verhoogde aanmaak van pigment (melanine) door een genetische mutatie. In de meeste gevallen is de mutatie niet dominant en is de blauwe tongkleur dus een uitzondering.
Volgens officiële metingen van Guinness World Records is de tong van Stephen Taylor, zoals de man heet, nu 9,8 centimeter lang. Sinds 2009 heeft Taylor officieel de langste tong ter wereld. In de afgelopen 4 jaar is die tong 0,5 centimeter langer geworden.
Chow-Chow, een statige verschijning
In China wordt dit ras ook wel „opgepoetste leeuwenhond“, „berenhond“ of „blauwe tong“ genoemd – deze bijnamen verwijzen naar de opvallende verschijning van de hond. De Chow-Chow behoort tot de groep van de Aziatische keeshonden.
Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Aan het begin van de twintigste eeuw was paarde(n)kop dus een gebruikelijk woord, maar ook hoofd kwam voor als het om paarden ging. Van een gewoonte om altijd van een paardenhoofd te spreken, lijkt echter nog geen sprake.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Lang wakker
Wel zijn er dieren die langere tijd niet slapen. Meerlo: “Mannetjes strandlopers slapen tijdens de voortplantingstijd wekenlang nauwelijks. Ze zijn te druk met het verdedigen van hun territorium. Dit is een van de weinige studies waarbij de hersenactiviteit in het wild is gemeten.
Dolfijnen slapen met één oog open
Een dolfijn slaapt eigenlijk nooit helemaal, maar altijd met één oog open. Dit omdat dolfijnen ook tijdens de slaap goed moeten opletten voor roofdieren en ander gevaar. Ook moet een dolfijn nog naar de oppervlakte kunnen zwemmen voor adem.
Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard. "Heel veel mensen denken dat koeien staand kunnen slapen, maar dat is niet zo. Paarden kunnen dat wel.