Dubbel, Tripel of Quadrupel Quadrupels hebben een rijk en complex smaakprofiel, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als je op zoek bent naar een bier dat goed past bij een stevige maaltijd zoals steak met frietjes.
Bij gefrituurde snacks zijn frisse wijnen het lekkerste. Een glas Sauvignon Blanc gaat prima bij friet. Nog beter: champagne! Het zuurgehalte van mousserende wijn snijdt lekker door het zout en vetgehalte heen.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Een zwaar, bitter bier kan bijvoorbeeld goed passen bij zoetere gerechten, zoals een chocoladecake of een stoofschotel met pruimen. Zoete bieren, zoals fruitbieren of Double IPA's, passen goed bij pittige gerechten, zoals een pittige curry of Mexicaanse gerechten.
Pasta: Pale Ale: Een amber ale, porter, of stout combineert hier goed bij. Oesters: Belgisch Witbier; zoute en wrange bieren gaan goed samen met oesters. Rundvlees: Stout is de perfecte combinatie; voor sommige mensen is jerky en bier een van de beste bier-spijs combinaties.
Pilsners of Light Lagers : Ideaal om te combineren met lichte en delicate pastagerechten, zoals zeevruchtenlinguine of citroenboterpasta. Amber Ales of Brown Ales: Geschikt voor stevigere pastagerechten zoals bolognese of lasagne, omdat hun moutigheid de rijke smaken aanvult.
bier bij pasta carbonara: pilsner.
Kies voor bieren met citrusachtige, heldere hops, zoals American Pale Ales . Deze bieren gaan wonderwel samen met de frisheid van rauwe ui, tomaat en koriander. Bovendien snijdt de bitterheid van deze bieren door de rijkdom van het Mexicaanse gerecht.
Vaak wordt gedacht dat beide bieren uit Zuid-Amerika komen, maar dat is niet waar. Corona, of officieel Corona Extra, is een bier van de Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo en werd voor het eerst gebrouwen in 1925. Desperados daarentegen, werd het eerst gebrouwen in 1995 door Brasserie Fischer in Noord-Frankrijk.
Rijke Lasagne:
De rijke, geroosterde smaken van een stout passen perfect bij een hartige lasagne met lagen kaas, vlees en tomatensaus. De bittersweet-kwaliteiten van het bier kunnen de smaken in de lasagne versterken.
Dubbel, Tripel of Quadrupel
Deze bieren worden over het algemeen aangeraden bij vettige gerechten, vanwege hun complexiteit en koolzuurgehalte om het vet in een gerecht te compenseren.
Leffe wordt in België gebrouwen door een internationale biergroep. De hoofdzetel hiervan zit in Amerika en de baas is een Braziliaan of zo. Leffe wordt in België gebrouwen omdat Belgisch Bier een begrip is in de wereld.Moest dat niet het geval zijn dan werd Leffe al lang in een land gebrouwen met een lagere loonkost.
Goudkleurige Hefeweizen-bieren zoals Weinstephaner Hefeweizen of Paulaner Hefeweizen zijn een makkelijke keuze om te combineren met lichtere maaltijden, zoals een salade met biefstukpuntjes. Die populaire ambachtelijke IPA's, Indian pale ales, smaken bitterder met florale ondertonen en ze passen perfect bij een goede ribeye of t-bone steak.
Bruisend water of seltzer biedt een verfrissend contrast met de rijkdom van frietjes. Wanneer u een kneepje citroen of limoen toevoegt, krijgt u een citrusachtige twist die de algehele ervaring verbetert.
Patat, ook wel friet genoemd, is een Nederlands snackbargerecht bestaande uit dubbel gefrituurde aardappelstaafjes die worden bestrooid met zout en gegeten vanuit een puntzak of een plastic bakje. Meestal komt er een fikse klodder mayonaise of een combi van verschillende sauzen bovenop.
Bij de gegrilde entrecote adviseert Jelle het volgende bier: Een lekker bier bij de gegrilde entrecote is de Smoked Wheat Everyday van brouwerij Jopen. Dit is een donker tarwebier, een imperial stout. Imperial staat voor de zwaarste stoutsoort.
Desperados behoort tot de kleine groep van internationale merken van Heineken en is volgens de brouwer een bier met tequilasmaak. Desperados is dus een 'tequila flavoured beer'. Heineken zegt dat hun smaaktoevoeging tequila bevat die zij afnemen in Mexico van leden van de CRT (Consejo Regulador del Tequila).
Er zit meer alcohol in Desperados dan in Corona
Je kunt dus sneller dronken worden van Desperados dan van Corona . Er zijn ook alcoholvrije varianten op de markt, lees hierover meer onder punt 9.
De meest verkochte biermerken in Mexico zijn Corona Extra, Modelo, Pacífico Clara, Victoria, Dos Equis, Santa Clara, Tecate en Sol. De biermerken Corona (AB Inbev) en Sol (Heineken) lijken qua smaak veel op elkaar, het zijn prima biertjes voor in de felle Mexicaanse zon.
Spice coolers: Misschien bent u dol op pittige pepers of wilt u het gewoon niet uitzweten aan de eettafel. In dat geval helpt een New England IPA, een stout of een moutige donkere ale u om koel te blijven. Deze stijlen bieden gedurfde smaken die de pittigheid in uw favoriete gerechten temperen.
De 7 Mexicaanse drankjes nog eens op een rij: tequila, horchata, Corona, margarita, Agua de Sandia, mezcal en Kahlúa.
Tripel bieren gaan goed samen met gerechten zoals kazen, gegrilde worstjes, en kruidige stoofpotten. Probeer een tripel bier te combineren met een assortiment van oude kazen, een vette braadworst met mosterd, of een stevige rundvleesstoofpot met kruidige specerijen.
Een zacht bruin bier, een Beierse dunkel of een Belgische dubbel , die elk veel karamelkarakter hebben, kunnen beter werken dan een bleker bier. Andere voorbeelden zijn de klassieke bereiding van zeeduivel met spek of knapperige pancetta en pasta carbonara, bereid met een saus op basis van eidooiers en pancetta.
Harde kazen: bij pasta met harde kazen, zoals de populaire pasta carbonara, ga je voor een rode, stevige wijn. Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn.
Een mousserende wijn zou goed zijn, hoewel de "veiligste" match een witte wijn is, misschien uit het midden van Italië om de geografische oorsprong van het gerecht te benadrukken. Roséwijnen kunnen ook goed combineren, vooral die uit Abruzzo en het Gardameer, maar wees voorzichtig met rode wijn en vermijd alles wat te tanninerijk is.