Vliesbehang: dit type behang bestaat uit vezels van textiel, kunststof en papier die worden samengevoegd tot een behang. Hierdoor is het stevig, maar licht tegelijkertijd en u kunt er een oude muur erg goed mee renoveren.
Glasvezelbehang. Een van de nieuwste soorten behang is glasvezelbehang. Het is de duurste behangsoort, maar ook de sterkste.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Vliesbehang. Het kenmerk van vliesbehang is dat het een vlieslaag heeft, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort neemt geen vocht op zodat het niet krimpt wanneer je er lijm op smeert. Nog meer voordelen die we kunnen noemen; vliesbehang is stevig, scheurt niet snel, is prima afwasbaar en moeilijk ontvlambaar.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.
Het is relatief eenvoudig aan te brengen. Voor kinderkamers adviseren wij Uncoated = vlies. Vinylbehang is wat steviger met een licht relief. Het heeft een wat dikkere laag en is beter afneembaar.
Over het algemeen geldt dat grove behangpatronen het beter doen in grotere ruimtes. Het is minder overweldigend dan in een kleine ruimte en optisch prima behapbaar. Wil je in een grote woonkamer juist een knusser gevoel creëren, kies dan voor donkere kleuren zoals grijs, donkerblauw of bruin.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Gunther: 'Bepaalde vliesbehangen kunnen lichtjes krimpen door temperatuurverschillen. Heb je een donker vliesbehang geplakt op een witte ondergrond, dan zullen de naden onmiddellijk opvallen. Je kan die naden opkleuren met wat verf, maar het verschil zal zichtbaar blijven. '
Naast glasvliesbehang aanbrengen op beton is het mogelijk om voor een glasvliesbehang betonlook te kiezen. Dit heeft het volledige tegenovergestelde effect. Met dit soort behang wil je namelijk juist de uitstraling van beton krijgen bij jou in huis.
Glasvezelbehang is ideaal voor het behangen van beschadigde muren. Het is een sterk behang dat goed tegen vocht kan en waar je ook zelf overheen kunt schilderen. Dit behang is wel altijd met een ruw oppervlak te verkrijgen en meestal alleen in een witte kleur. Er is dus geen glasvezelbehang met een leuk patroon.
Duplex behangpapier is behang dat bestaat uit twee lagen papier. De naam 'duplexbehang' wordt steeds minder toegepast. Tegenwoordig spreekt men steeds vaker van 'papierbehang'.
Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren. Dit werkt schoner en snel!
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Isolatiebehang is behangpapier met isolerende eigenschappen. Het bestaat doorgaans uit polystyreen en kan ook voorzien zijn van een een laagje karton. Dit behang is zeker van nut als je last hebt van koude muren in huis en het niet ziet zitten om te investeren in (betere) spouwmuurisolatie of gevelisolatie.
Sterk: vergeleken met gewoon behangpapier, is vliesbehang behoorlijk sterk. Dit heeft te maken met onder andere de opbouw uit meerdere lagen, en het feit dat de onderlaag van sterk glasvezel is gemaakt.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Glasvezelbehang is een behangsoort dat niet wordt gemaakt van papier, maar door het samenpersen van fijne glasvezels. Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Waarom is behang zo duur? Behang is duur omdat het meestal een professionele plaatsing vereist, evenals het gebruik van duurdere materialen. Hier gaat het meeste van de kosten in zitten wanneer je kiest voor luxe behang.