Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
De Sahara bestaat grotendeels uit rotsachtige gebieden. Slechts zo'n 20% van het oppervlak bestaat uit ergs. Dit zijn grote zandverstuivingen met zandduinen. Deze duinen zijn in beweging en kunnen zich langzaam verplaatsen waardoor een volledige erg in duizenden jaren van plek kan veranderen.
Een internationale groep onderzoekers heeft uitgewezen dat de Sahara vroeger geen woestijn, maar een weidelandschap was. Eerder werden diverse grottekeningen gevonden die suggereerden dat de vroegere bewoners van het gebied veehouders waren.
Saharastof is stof uit de Sahara dat met de regen op aarde terechtkomt. Tijdens zandstormen in het woestijngebied kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer terechtkomen en door een luchtstroom van zuid naar noord meegenomen worden. Het stof kan dan zelfs tot in Nederland of België komen.
De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud, en ontstond als gevolg van het krimpen van de Tethysoceaan. Die oceaan bevond zich tussen 230 en 38 miljoen jaar geleden tussen Afrika en het Arabische Schiereiland aan de ene kant, en Europa en Azië aan de andere kant.
In het noorden van Afrika ligt de Sahara, de grootste woestijn ter wereld. Het is er is droog en dor. Toch leven er dieren, planten en zelfs mensen. Het zijn nomaden.
Het Saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk, omdat het over het algemeen hoog in de lucht hangt. Maar het kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen: met de regendruppels komt een deel van het stof naar beneden en dat levert flink wat vlekken op, bijvoorbeeld op auto's en tuinmeubels.
Inwoners werd aangeraden mondmaskers te dragen en niet buiten te sporten. In Nederland is het effect van het Saharazand minder spectaculair. Hier is het niet gevaarlijk, hooguit hinderlijk doordat auto's en ramen bedekt kunnen worden onder een laagje zandstof.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
Neerslag met saharazand is een eeuwenoud verschijnsel. Vroeger kon men dit niet verklaren. Het werd toen toegeschreven aan insecten die het regenwater roodachtig kleurden. Het stond ook wel bekend als bloedregen of wonderregen.
Als je aan de Sahara denkt, zien de meeste mensen enorme zandvlaktes en grote zandduinen voor zich. In praktijk is echter maar 20% van deze woestijn zand. De rest is rots, steenpuin en grind.
Daar is het gemiddeld zo'n drie graden Celsius. In de zomer fluctueert de temperatuur tussen de 25 en de 38 graden, in de winter wordt het tussen de -15 en -30.
Het mineraal magnetiet is een veelvoorkomend bestanddeel van zand en zeer magnetisch. Het magnetische mineraal komt ook voor in Saharazand en in Saharastof. Dat staat beschreven in verschillende wetenschappelijke studies en artikelen.
Zo'n 10.000 jaar geleden was de Sahara groen. In Tassili n'Ajjer in de woestijn van Algerije zijn zo'n 15.000 grottekeningen te vinden van antilopen, krokodillen en andere kuddes. In het geval de baan een ellips is, gaat de aarde dicht bij de zon sneller en ver weg van de zon langzamer.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Met de komst van het stof is er een toename van ademhaling gerelateerde klachten. Degenen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis, allergie of sinus, kunnen een toename van hun symptomen opmerken, zoals ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, druk op de borst, jeuk van huid en ogen.
Saharastof is niets anders dan heel fijn zand dat afkomstig is uit het noorden van Afrika. Doordat de korreltjes zo klein zijn spreken we van Saharastof in plaats van Saharazand. Het stof is zo licht dat het bij een harde wind in Noord-Afrika in de lucht wordt geblazen en met de wind mee wordt gevoerd.
Effect Sahara zand op zonnepanelen
De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Was de auto rustig met de shampoo en de microvezel handschoen of microvezel doek, zonder veel druk uit te oefenen. Het zand blijft in het schuim en de microvezels zitten. Spoel deze dus regelmatig af in de emmer met schoon water en stop 'm daarna in de emmer met sop om verder te gaan. Spoel met royaal water af.
Saharazand weerkaatst zonlicht en verandert de ligging van de straalstroom. Het stof trekt snel ons land voorbij en verdwijnt met regen snel uit de lucht. Het effect op ons weer is dan ook kortdurend. Dat is anders boven de Sahara, waar de wind voortdurend nieuw zand de lucht inblaast.
Iedereen weet dat de Sahara een dunbevolkt gebied is, maar hoeveel mensen wonen er dan wel? Volgens dit artikel zijn het 2,5 miljoen inwoners op een woestijn van meer dan 3,5 miljoen vierkante mijl. Dat is ongeveer 1 persoon per vierkante mijl ( 0.4 km ² ).
Op sommige plekken vormt het zand slechts een dunne deken, maar elders kan de zandlaag honderden meters dik zijn. Als het waait, kunnen er in de woestijn tot 300 meter hoge duinen worden gevormd.
Reacties. Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.