Ingrediënten. Ingrediënten: tarwebloem, water, bakkersgist, zout, 1% zwarte komijn, 1% sesamzaad, veldbonenmeel, tarwe-eiwit, aardappelmeel, dextrose, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).
Er zit 0,7 gram vet in 1 stuk (45 gram) turks brood, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Maar, stokbrood bevat ook erg veel zout en levert minder waardevolle mineralen. Het gezondste brood is dit dus ook zeker niet. Stokbrood als basis voor de dagelijkse broodmaaltijd is niet iets wat we je aanraden.
Voor de liefhebbers van Turks brood, Albert Heijn heeft een Turks Brood om af te bakken in het assortiment, en deze is melkvrij.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen. Op de vezels na zit er weinig verschil tussen wit en bruin brood. Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen.
Dus een snee brood bevat gemiddeld iets minder of meer dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een suikerklontje is ongeveer 4 gram. Bruinbrood bevat over het algemeen iets minder suiker dan witbrood.
Bij zachte broodproducten, zoals suikerbrood of rozijnenbrood kunnen er wel grotere hoeveelheden suiker worden toegevoegd, maar dit zijn dan ook herkenbare, verrijkte broden. Koolhydraten hebben een niet al te beste reputatie. Ze zouden je dik maken en ongezond zijn.
Pide is altijd wit brood en er is altijd sesamzaad op. Marokkaans brood is ook een plat en rond brood. Het verschil met Turks brood is dat het kleiner en harder is.
Turks brood is een plat brood, dat meestal rond of ovaal van vorm is, ongeveer ter grootte van een pizza. Het is zeer luchtig. De Turkse naam voor dit type brood is pide. Een plattere en daardoor minder luchtige variant heet lavash.
Het kent zijn oorsprong in Oostenrijk, om precies te zijn in Wenen. In 1683 was het Koninkrijk Oostenrijk-Hongarije in oorlog met Turkije. De Turken bedachten een slim plan en groeven een tunnel onder de vestingwallen. Het lot wil dat die tunnel uitkwam bij een bakkerij.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld magere platte kaas, gebakken rosbief of kip- of kalkoenham.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.
De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Het valt mij op dat veel krentenbroden, rozijnenbroden en krentenbollen die in de supermarkten te koop zijn vaak melk of melkbestanddelen bevatten. Dit geldt ook voor veel soorten krentenwegge en veel kerststollen of paasbroden. Daarom staat ook dit type brood in het lijstje van brood met melk.
Ook is de kans groot dat je te weinig vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Met als gevolg dat je snel weer trek krijgt én dat je belangrijke voedingsstoffen mist. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vitamine B en C en mineralen zoals magnesium, ijzer en jodium.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.