Superieure melkchocolade 47% (suiker, melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), magere melkpoeder, suiker, plantaardige vetten (palm, shea), boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kj/2000 kcal).
Een verrassingsei, ook wel bekend onder merknaam Kindersurprise, is een hol chocolade-ei van 20 gram, waar een kleine verrassing in zit, vaak een stukje speelgoed dat kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Het speelgoed zit in een eivormige plastic capsule.
1 eitje (20 g) bevat 113 calorieën.
De oorzaak: een met salmonella besmet Kinder Surprise-ei. Letty hoefde nog net niet naar het ziekenhuis.
De Belgische fabriek is de enige producent ter wereld van deze kleine choco- lade-eitjes: alle Kinder Schoko-Bons die wereldwijd worden gedistribueerd, worden in Aarlen gemaakt! De fabriek is ook de grootste producent van Kinder Surprise en produceert meer dan 2 miljoen eitjes per dag.
Het gaat om deze producten:
Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 3/10/22. Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 21/08/22. Schokobons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 18/08/22. Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) van 21/08/22.
Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1).
Zo was Nutella (1964) de eerste smeerbare hazelnootpasta, Tic Tac (1969) het eerste meeneemsnoepgoed, Kinder Surprise (1974) het eerste chocolade-ei met een verrassing erin dat op industriële schaal werd geproduceerd en Ferrero Rocher (1982) de eerste ronde praline.
Superieure MELKCHOCOLADE 45% (suiker, MELKPOEDER, cacaoboter, cacaomassa, emulgatoren lecithinen [SOJA] ; vanilline), magere MELKPOEDER 17,5%, suiker, plantaardige vetten (palm, shea), BOTERCONCENTRAAT, emulgatoren lecithinen [SOJA] ; vanilline. Op het totaal melkproducten 32%, cacao 14,5%.
Momenteel gaat het om Kinder Mini Eggs met als vervaldatum 21 augustus 2022, Kinder Surprise met een vervaldatum tussen 20 april en 3 oktober 2022, Kinder Happy moments met een vervaldatum tussen 9 maart en 17 augustus 2022, Kinder Mix met een vervaldatum tussen 20 april en 21 augustus 2022, Shokobons met een ...
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Hoe ontstaat een voedselinfectie en hoe voorkom je het? Salmonella gaat dood als je het product goed verhit (minimaal 2 minuten bij 70 °C). Bak vlees dus door en door gaar en kook eieren het liefst hard. Was je handen voordat je gaat koken en zeker na het aanraken van rauw vlees.
Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.
Zo'n tien tot twintig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het krijgen van salmonellose. De afgelopen vijftien jaar is er een geleidelijke afname in het aantal Salmonella besmettingen geweest.
Hoe kan je salmonella oplopen? "Salmonella is een ziekmakende bacterie die het meest voorkomt op rauwe, dierlijke producten, zoals vlees, vis of eieren", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum. "De bacterie leeft vooral in de darmen van varkens en pluimvee.
De producten die uit de schappen zijn gehaald:
Kinder Schokobons WHITE. Kinder Happy Moments. Kinder Mix Advent Calendar. Kinder Mix Peluche.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.