Eekhoorntjesbrood is net als de meeste paddenstoelen een erg goede bron van B-vitamines. Zo bevat het volop thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3). Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel.
Bolete-paddenstoelen behoren tot drie geslachten of groepen: Boletus, Leccinum en Suillus. Ze omvatten eetbare en giftige paddenstoelen. Een van de populairste eetbare bolete-paddenstoelen is Boletus edulis, ook wel porcini-paddenstoelen, koningsboleet of penny bun genoemd.
Eekhoorntjesbrood is ook wel bekend als cèpes of porcini. Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Het is een echte delicatesse. De paddenstoel heeft een verfijnde, beetje nootachtige smaak.
Eekhoorntjesbrood is een goed eetbare paddenstoel.
Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak. Het is een veelzijdige paddenstoel die rauw in dunne plakjes erg goed smaakt in een salade met bijvoorbeeld eikenbladsla en walnoten. Maar je kunt hem ook bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas. Of verwerk de paddenstoel eens in risotto of pasta.
Waarom is eekhoorntjesbrood goed voor je gezondheid:
Ook folaat (vitamine B11) is goed vertegenwoordigd in deze smakelijke paddenstoel. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode bloedcellen, én helpt je weerstand goed te houden.
De Satansboleet is de enige echte giftige boleet in Nederland, die je niet kunt eten. Een toepasselijke naam voor deze giftige paddenstoel. Hij is vrij gemakkelijk te herkennen door zijn vaag witte hoed en rode steel.
Een andere manier om te zien of de paddenstoelen slijmerig zijn , is als ze bederven. Dat betekent dat ze in het proces zijn om te bederven. Als je porcini-paddenstoelen zacht of gekneusd zijn, betekent dit dat ze in de eerste stadia van bederven zijn en dat je ze waarschijnlijk moet weggooien.
Er kan een laag groene, blauwe schimmel op de Eekhoorntjesbrood worst zitten. Deze schimmel kan geen kwaad en kan gewoon worden opgegeten. De schimmel zorgt voor de houdbaarheid van het product.
De hoed van jonge geschubde inktzwammen is uitstekend eetbaar (2,11), maar moet onmiddellijk worden bereid omdat hij binnen enkele uren begint te vervloeien (1,3). De plaatjes van de paddenstoel moeten nog een witte kleur hebben (1,10) en de schubben moeten voor het koken worden verwijderd (1,10).
Omdat eekhoorntjesbrood een belangrijke rol speelt in de verfijnde keuken, het seizoen kort is en het moeilijk is om ze te kweken , kunnen ze prijzig zijn.
Er is geen 'one way' om porcini-paddenstoelen te eten, omdat ze bij veel gerechten geserveerd kunnen worden. Je kunt hun hoedjes en steeltjes veilig eten , maar eet ze in principe nooit rauw, omdat ze maagklachten kunnen veroorzaken.
Giftige lookalikes van eekhoorntjesbrood: waar moet je op letten? Hoewel gewoon eekhoorntjesbrood een culinaire topper is, zijn er giftige dubbelgangers. Denk bijvoorbeeld aan de bitter boleet (Tylopilus felleus), die er sterk op lijkt maar absoluut niet eetbaar is.
Eekhoorntjesbrood heeft een licht tot donkerbruine kleur en kan tot wel dertig centimeter groot worden. Het groeit het beste op voedingsarme zandgrond in het oosten van Nederland, bijvoorbeeld onder eiken of beuken. In Drenthe of Overijssel ben je voor het vinden van eekhoorntjesbrood dus aan het juiste adres.
Voor het koken of drogen slaan de meeste mensen het sponsachtige sporenproducerende deel van de dop over vanwege de papperige textuur en de neiging om kleine insecten te verbergen . Dit deel kan echter worden gebruikt om bouillon op smaak te brengen als je het zeeft.
Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Champignons zijn heel gezond. Eet je 100 gram champignons dan krijg je slechts 16 kilocalorieën binnen. Vet en koolhydraten zitten er nagenoeg niet in en champignons bestaan voor meer dan 90% uit water. Gewicht verliezen met champignons is dan ook geen enkel probleem.
Borstel zand en vuil eraf met een borsteltje of keukenpapiertje. Wassen is niet nodig.
Verse Porcini-paddestoelen moeten op de dag zelf gegeten worden, omdat ze snel kunnen bederven . U kunt ze ook in een papieren handdoek wikkelen en ze op een koele, droge plek bewaren. Ze blijven dan 1-2 dagen goed.
Er bestaan meer dan 100 soorten boleten, waarvan niet alle soorten eetbaar zijn . De porcino (enkelvoud) of boletus edulis is veruit de bekendste en meest gewilde soort van dit geslacht in Noord-Amerika en een groot deel van Europa.
Gedroogd eekhoorntjesbrood moet 15-20 minuten geweekt worden in warm water. Het gezeefde weekwater kan later gebruikt worden bij de bereiding.
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels "death cap" (hoed des doods) genoemd.
In plaats van plaatjes hebben boleten gaatjes onderaan de hoed. In deze gaatjes (die vrij diep zijn en ook buisjes worden genoemd) worden de sporen gevormd.
Met het najaar in aantocht wordt de gele aardappelbovist steeds talrijker in Nederland. Deze paddenstoel lijkt inderdaad wel wat op een aardappel, met zijn gele kleur en bolle vorm. De gele aardappelbovist eten is echter een slecht idee, want hij is behoorlijk giftig.