Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Aromastoffen hebben geen effecten op de gezondheid. De dosis die je dagelijks binnenkrijgt ligt namelijk heel ver onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Alleen D-kamfer, kinine en glycyrrhizine veroorzaken bij een verhoogde inname een gezondheidseffect.
Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, zoals koken, stomen of fermentatie (gisten). Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Echt natuurlijke aroma wordt gemaakt uit bronnen van 100% natuurlijke oorsprong, denk aan groente, fruit, kruiden en vanille. De wet schrijft voor, dat deze natuurlijke aroma's tenminste voor 95% uit de natuurlijke bron moet bestaan. Daarin wordt nogal gesjoemeld.
Zijn aroma's vegan? Een aroma is veganistisch als het geen stof met een dierlijke oorsprong bevat of dieren zijn gebruikt tijdens de productie van het aroma. In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben.
In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben. Aroma's staan bijna altijd onvolledig gespecificeerd op de ingrediëntenlijst.
Het is heel begrijpelijk dat de woorden door elkaar worden gebruikt. Immers, als de geurstof, het aroma, aangenaam is, dan merken we dat door de aangename prikkeling van het reukzintuig. Maar strikt genomen is het aroma de stof die de geur verspreidt. Geur is meestal een aangename reuk.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Reacties. Om een extract te maken van natuurlijke vanille wordt vrijwel altijd alcohol (ethanol) als oplosmiddel gebruikt om het aroma te extraheren. Om het aroma in oplossing te houden bevat het eindproduct nog steeds alcohol.
Natuurlijke aroma's ontstaan door een gistingsproces van een product van natuurlijke oorsprong. Dit kan van alles zijn (schilletjes, natuurlijke olie, een bacterie etc). Het proces wordt in een labaratorium zo gevormd dat het bijvoorbeeld een sinaasappelgeur afgeeft.
Het is mineraalwater waar we of synthetische of natuurlijke aroma's aan toevoegen, zoals bij SPA®Touch. De natuurlijke aroma's moeten worden verkregen via een natuurlijk proces, zoals koken, stomen of fermentatie. Er bestaan niet-bruisende en bruisende waters met smaak.
Bio-gehakt is veel diervriendelijker dan gangbaar gehakt, maar dat ligt niet aan dat aroma. Sterker: er is geen rozemarijn nodig om een 'natuurlijk aroma' te maken dat smaakt naar rozemarijn. 'Natuurlijk aroma' wordt vrijwel altijd in een laboratorium gemaakt met behulp van enzymen of bacteriën.
Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën (geuren) van kruiden, bloemen, bomen, wortels en andere delen van de plant. Ze werken bij lichamelijke en psychische klachten en ondersteunen het lichaam en de psyche op een holistische manier bij haar zelfgenezend vermogen.
Bourbon vanillepoeder bestaat uit 100% pure en onbewerkte Bourbon vanillepoeder dat afkomstig is uit vanillestokjes. Het heeft een sterke aromatische geur en geeft een heerlijke zoete smaak aan gerechten en desserts.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Vanillearoma is geschikt voor veganisten zolang het niet gewonnen is met gebruik van dieren. Als de smaak van vanille gemaakt is met castoreum, is het niet veganistisch.
Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen waarin castoreum, ook bekend onder de naam Bevergeil, wordt gevormd. Bevers zelf gebruiken dit voor het invetten van de vacht. Wij gebruiken het onder andere in parfums en in ons eten om een sterkere vanille- en karamelsmaak te creëren.
Castoreum of bevergeil heeft geen E-nummer. Volgens de Europese wetgeving moet Castoreum op het etiket worden aangeduid als 'aroma'. Als er sprake is van minimaal 95% natuurlijke bestanddelen mag het aangeduid worden als 'Natuurlijk aroma'.
Castoreum of 'bevergeil' is een stof afkomstig uit de geslachtsklier van bevers. Het wordt als smaakstof gebruikt voor koekjes, cake, roomijs en andere producten met vanillesmaak en is doorgaans enkel op het label te zien onder de noemer 'natuurlijke smaakstof'.
Bevergeil, ook wel castoreum genoemd, is een product afkomstig van bevers. Bevers hebben een klier tussen hun geslachtsorganen en anus die bevergeil produceert. Bevers gebruiken deze substantie om hun vacht mee in te vetten en om hun territorium mee af te bakenen. Dood de bever, haal de klier eruit en droog deze.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Eigenlijk is al het snoep en ijs (en soms ook yoghurt) dat een rode of rozige kleur heeft gekregen, niet vegetarisch. Verrassend, toch? Hun chemische rode kleurtje is afkomstig van de kleurstof 'karmijn', dat weer is gemaakt van de schildluis.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.