Mascarpone is een soort kaas, die voor het eerst voorkwam rond 1600 in Lombardije in Noord-Italië, ten zuidwesten van Milaan. Mascarpone wordt gemaakt van lichte room (25 % botervet) die door de toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt.
Wat is het verschil met normale roomkaas? Het grootste verschil is het vet percentage. Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak.
Mascarpone. Mascarpone is eigenlijk geen roomsoort, maar een Italiaanse kaas die gemaakt is van room. Het lijkt qua consistentie dan ook op roomkaas en je gebruikt het ongeveer hetzelfde. Het percentage vet is zo'n 40% en je maakt er heerlijke tiramisu of mascarpone room van.
Er zit 7 gram vet in 1 eetlepel (15 gram) mascarpone kaas, waarvan 4,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Mascarpone wordt veel gebruikt in Italiaanse desserts, dus het is een beetje zoeter dan crème fraiche. Als je mascarpone gebruikt, kun je deze het beste gebruiken in recepten die van nature zoeter zijn, zoals een dessert (net zoals de Italianen doen). Vervang het door een verhouding van 1:1.
Vooral voor pastasauzen en tiramisu is het Italiaanse product populair. Echter doordat Mascarpone room bevat is het voor mensen met een lactose-intolerantie belangrijk om lactosevrije Mascarpone te vinden. Op dit moment is traditionele Mascarpone alleen te verkrijgen d.m.v. een lactosevrij merk.
De romige kaas heeft namelijk een vrij neutrale smaak die het in zowel hartige als zoete gerechten heel goed doet. Deze is normaal gesproken uiteraard niet vegan, maar dat betekent niet dat we nooit meer kunnen genieten van dit fijne ingrediënt! Hoe wij mascarpone lactosevrij maken?
100 g bevat 403 calorieën.
De meest karakteristieke elementen van de tiramisusmaak zitten in de combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld.
Alhoewel beide soorten veel vet bevatten, verschillen ze door de manier waarop de wei van de wrongel wordt gescheiden. Mascarpone kaas schift op hoge temperatuur door zuur toe te voegen, de meeste andere verse roomkazen schiften op lage temperatuur door voornamelijk de inwerking van toegevoegde stremselenzymen.
Is Philadelphia hetzelfde als roomkaas? Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Het Philadelphia productassortiment
Philadelphia is meer dan een echte goede roomkaas, er is een hele reeks smaken en vetgehaltes, snacks en spreads. Bekijk hieronder ons volledige assortiment om uw favoriete Philadelphia te vinden.
Lactosevrij melkproducten en melkvervangende producten
Als vervanging van koemelk kan een lactosevrije melk of plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk, havermelk, amandelmelk) gebruikt worden. Plantaardige melk bevat wel minder eiwit als koemelk, behalve sojamelk.
Het korte antwoord op de vraag “Is boter lactosevrij” is dus: nee, boter is niet lactosevrij, maar bevat een heel klein beetje lactose. Deze hoeveelheid lactose is echter zo klein, dat boter door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed wordt verdragen.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Ricotta Kaas
Ricotta Cheese is een andere Italiaanse kaas die een verse kaas is (zoals roomkaas en mascarpone). Ricotta heeft een mildere smaak dan roomkaas en heeft niet dezelfde gladde textuur als roomkaas.
De kleine cijfertjes
In '48+'-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
Hüttenkäse is rijk aan eiwitten en bevat slechts 3,9% vet. Daarom is Hüttenkäse ideaal als broodbeleg, maar ook als basis voor gezonde en makkelijke recepten. Je kunt er heerlijk mee combineren: op je boterham, in salades, in warme gerechten, bij de borrel of in je toetje.