Wanneer je het woord 'appel' uitspreekt, kun je het opdelen in 2 lettergrepen: ap-pel. Je merkt hierbij dat je de eerste klank van dit woord met meer nadruk uitspreekt dan het tweede. De klemtoon ligt in dit geval dus op 'ap' en niet op 'pel'. Hetzelfde kun je doen met het woord 'kano', ka-no.
elke klankgroep die we onderscheiden als we een woord scanderen en die in geschreven vorm bestaat uit een klinker met eventueel daaromheen medeklinkers. Voorbeeld: on-door-gron-de-lij-ke. Een lettergreep kan open* of gesloten* zijn.
Een lettergreep is een klankgroep.Elk woord bestaat uit één of meerdere lettergrepen. Een lettergreep heeft altijd een klinker (a, e, i, o, u, ij) of een tweeklank (bijvoorbeeld oe, au, ooi). Vaak heeft een lettergreep ook medeklinkers, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Meestal kun je zelf horen wat de lettergrepen in een woord zijn door het woord langzaam uit te spreken. Spreek bijvoorbeeld het woord 'lelijk' eens uit. De lettergrepen hiervan zijn 'le' en 'lijk'. Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt.
Woorden als emoe, mooie en faxen kunnen dus niet afgebroken worden, ook al bestaan ze uit twee lettergrepen.
Uitspraak. IPA: / snew / (1 lettergreep):
Niemand kent nog wem (het verbrede uiteinde van een ankerarm), fijfel (een dwarsfluit), saguweer (soort palmwijn), fep (een woord voor sterkedrank), dawet (een niet-alcoholische drank), of falbala (soort boordsel aan vrouwenkledij of gordijnen).
Een lettergreep is een klankgroep in een woord. Meestal kun je zelf horen wat de lettergrepen in een woord zijn door het woord langzaam uit te spreken. Spreek bijvoorbeeld het woord 'lelijk' eens uit. De lettergrepen hiervan zijn 'le' en 'lijk'.
Blijkbaar is de lettergreep een natuurlijker eenheid van een taal, dan de klank. Dat maakt het voor jonge kinderen makkelijker om te leren lezen.
Splitsen is in principe niets anders dan het in tweeën verdelen van een getal. De meeste getallen tot 10 zijn op verschillende manieren te splitsen. Neem bijvoorbeeld het getal 7. Dit kun je splitsen in 7 en 0, 0 en 7, 6 en 1, 1 en 6, 5 en 2, 2 en 5, 4 en 3 en 3 en 4.
Het aantal lettergrepen in een woord komt altijd overeen met het aantal klankgroepen. Om het verschil te ervaren: kijk nog eens naar de eerste lettergreep van het woord let-ter-gre-pen. Als je het woord uitspreekt, hoor je als eerste klankgroep "leh". De t zie je wel, maar je zegt/hoort hem niet.
Aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen: 50 letters en 15 lettergrepen.
Definities die `versvoet` bevatten:
Spondee = versvoet van twee lange betoonde lettergrepen.
Een letterwoord is een woord dat gevormd wordt met de beginletters van afzonderlijke woorden, die we samen als een woord uitspreken. Voorbeeld: havo: /haavoo/ hoger algemeen voortgezet onderwijs.
lettergreep* die eindigt op een lange klinker* of een tweeklank*. Bijvoorbeeld: ma(ken), bo(ter), lui(den).
De eerste letters die je kind leert zijn de letters i, k, m, s.
10 schrijft: 'Voor een goede leesstart is het nodig dat kleuters eind groep 2 minimaal vijftien letters kennen'. Laten we 'eind groep 2' nu eens op 6;0-0 stellen, dan betekent dat dat het kind tussen 4;0-0 en 6;0-0 volgens Ahlers ongeveer vijf lettertekens erbij zou moeten leren.
Werken aan woordenschat
Door het lezen van verhalen en informatieboeken komt een kind in aanraking met veel afwisselende geschreven taal. Ook voorlezen (al dan niet in het Nederlands) en luisterboeken kunnen daarbij een rol spelen. Daarnaast kun je natuurlijk gericht aan de slag met het aanleren van nieuwe woorden.
Wat is het verschil tussen een klankgroep en een lettergreep? Een klankgroep is wat je hóórt en een lettergreep is wat je ziet. Een klankgroep is gelijk aan een lettergreep behalve bij de verdubbelingsregel. Bijvoorbeeld 'appel'.
Nederlands - 430.000 woorden - Woordenboek der Nederlandsche Taal. Chinees - 370.000 woorden - 汉语大词典 (Hanyu Da Cidian) (23.000 hoofdpersonages)
Je kunt een woord meestal afbreken op de plaats waar een nieuwe lettergreep begint (op de lettergreepgrens). Daarbij spelen drie zaken een rol: de uitspraak van het woord, de opbouw ervan en de herkomst.
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
De eerste plaats ging naar 'oelewapper'. Nee, we bedoelen niet de Oelewappers uit Oldenzaal die flink kunnen carnavallen. Wij hebben het over oelewapper, ook wel sufferd, sukkel of slome duikelaar.